• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mi is lesz a kiemelt kompetenciájú ápolókkal?

Lapszemle 2024.05.27 Forrás: medicalonline.hu
Mi is lesz a kiemelt kompetenciájú ápolókkal?

A képzése már évekkel ezelőtt elkezdődött, máig nem sikerült elkészíteni az APN-ek kompetencialistáját és a megfelelő jogszabályokat.

Bár a kiemelt kompetenciájú ápolók képzése már évekkel ezelőtt elkezdődött és az MSc szintű végzettséggel rendelkezőket aktívan foglalkoztatják például a megreformált alapellátási ügyeleteken, máig nem sikerült elkészíteni az APN-ek kompetencialistáját, és a jogi környezet is elmarad a gyakorlattól - írta a medicalonline.hu.

Novemberre elkészül a képalkotó diagnosztika, a sürgősségi-, valamint az alapellátásban foglalkoztatható APN-ek kompetencialistája – ígérte a lap kérdésére válaszolva Takács Péter egészségügyi államtitkár még tavaly szeptemberben, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) X. Szakdolgozói Tudományos Kongresszusán Siófokon. A munkacsoport az első változatot elkészítette, azonban ez helyenként túlzóan specifikáltnak tűnt, mi pedig olyan megoldást szeretnénk, amely a következő három évtizedben jól alkalmazható – így reagált idén márciusban Takács Péter, amikor arról faggattuk, miért késlekedik a kompetencialista.

A hatáskörök meghatározásán az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatai mellett egyetemi oktatók, a terepen gyakorlati oktatást végező szakemberek dolgoznak, a munkacsoport vezetője pedig az a Betlehem József, aki korábban a szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztosként felügyelte a területet 2017-ben, amikor három orvosegyetemen vezették be az APN-ek ösztöndíjjal is támogatott képzését 100-100 fős keretszámmal. A képzések hat szakmai területen – aneszteziológia, intenzív terápia, perioperatív, sürgősségi, geriátria és alapellátás – indultak el, az első fecskék 2019 tavaszán végeztek.

A praxisközösségekben – megfelelő finanszírozás mellett – kulcsfontosságú feladatokat végezhetnének a kiemelt kompetenciájú ápolók, az egészségi állapotfelmérés, az egyéni egészségfejlesztés és a krónikus betegek gondozása területén egyaránt. Hatásköri listájuk kidolgozása már több évvel ezelőtt elkezdődött az EFOP 1.8.0 projekt Alapellátási alprojektjében, ám máig nem született meg. Legutóbb a MOK akasztotta meg az alapellátásban dolgozók hatásköreinek definiálását, amikor egy, a témában tartott egyeztetés során kifogást emelt a tervezettel szemben.

A MOK álláspontja szerint a hatásköri munkaanyagot csak akkor tudják érdemben véleményezni, ha abba bekerül, hogy az APN emelt jogosítványa kizárólag alapellátó orvos által betöltött körzetben alkalmazható – fogalmazott a MOK elnöke abban a levélben, amelyet Takács Péternek írt az említett egyeztetést követően, április közepén. A kamara ugyanis tart attól, hogy a kiüresedő körzetekben a hiányzó orvosok pótlása helyett alkalmaznának APN-eket, rájuk így orvosi feladatokat, döntéseket és felelősséget ruházva. További részletek a teljes cikkben