• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mi kerül a magyar nyugdíjasok asztalára?

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Új hazai élelmiszerfogyasztási adatok gyűjtésének előkészítésén dolgozik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nébih a közelmúltban elnyerte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) pályázatát, melynek segítségével készítenek egy, a hazai lakosságot reprezentáló és a táplálkozási adatait tartalmazó statisztikát. Mint a szervezettől a napi.hu megtudta, az EFSA segítségével több uniós tagállamában végeznek hasonló felméréseket, mégpedig azonos módszertan szerint, hogy így egy egységes adatbázis jöhessen létre.

A Nébih 2016-2018 között itthon közel 3000 személy (gyerekek és felnőttek) kikérdezésével fog információt gyűjteni a lakosság által fogyasztott ételekről, italokról, étrend-kiegészítő termékekről.

Amennyiben valaki most akarná megismerni a magyar lakosság fogyasztási szokásait, akkor két lehetősége lenne. Egyrészt vannak a KSH-nak is saját adatai, ám ezt más módszertan szerint készítették el, másrészt pedig vannak az EFSA-nak saját, reprezentatív magyar adatai is. Ez utóbbi szerint a magyar nem nagyon eszik halat, de főképp nem vegetáriánus: a felmérésben résztvevők 8,8 százaléka evett halfélét, míg húst 98,8 százalék. A részleteket vizsgálva nem meglepő módon az jött ki, hogy főképp disznóhúst (80,1 százalék) eszik, de szereti a csirkét (62,2 százalék) is a magyar felnőtt. Az idősebb korosztály (mert őket külön mérték) is hasonló arányokat látunk, ők egyébként a bacont (42,7 százalék) és a különféle lekvárokat (35,4 százalék) is szeretik. Előbbiből napi 14 grammot, utóbbiból pedig 16 grammot fogyaszt naponta az az idősebb magyar, aki szereti ezen étkeket.