Új hazai élelmiszerfogyasztási adatok gyűjtésének előkészítésén dolgozik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A Nébih a közelmúltban elnyerte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) pályázatát, melynek segítségével készítenek egy, a hazai lakosságot reprezentáló és a táplálkozási adatait tartalmazó statisztikát. Mint a szervezettől a napi.hu megtudta, az EFSA segítségével több uniós tagállamában végeznek hasonló felméréseket, mégpedig azonos módszertan szerint, hogy így egy egységes adatbázis jöhessen létre.
A Nébih 2016-2018 között itthon közel 3000 személy (gyerekek és felnőttek) kikérdezésével fog információt gyűjteni a lakosság által fogyasztott ételekről, italokról, étrend-kiegészítő termékekről.
Amennyiben valaki most akarná megismerni a magyar lakosság fogyasztási szokásait, akkor két lehetősége lenne. Egyrészt vannak a KSH-nak is saját adatai, ám ezt más módszertan szerint készítették el, másrészt pedig vannak az EFSA-nak saját, reprezentatív magyar adatai is. Ez utóbbi szerint a magyar nem nagyon eszik halat, de főképp nem vegetáriánus: a felmérésben résztvevők 8,8 százaléka evett halfélét, míg húst 98,8 százalék. A részleteket vizsgálva nem meglepő módon az jött ki, hogy főképp disznóhúst (80,1 százalék) eszik, de szereti a csirkét (62,2 százalék) is a magyar felnőtt. Az idősebb korosztály (mert őket külön mérték) is hasonló arányokat látunk, ők egyébként a bacont (42,7 százalék) és a különféle lekvárokat (35,4 százalék) is szeretik. Előbbiből napi 14 grammot, utóbbiból pedig 16 grammot fogyaszt naponta az az idősebb magyar, aki szereti ezen étkeket.