• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Mi okozza a gyógyszerhiányt, és mikor lesz vége?

Lapszemle 2023.01.18 Forrás: Qubit
Mi okozza a gyógyszerhiányt, és mikor lesz vége?

Az OGYÉI gyógyszerhiányt részletező listáján összesen 1541 hiányzó tétel szerepel, több mint 400 az elmúlt évben került bele.

Valóban gyógyszerhiány van Magyarországon? Hogy személyesen is megbizonyosodjunk róla, a múlt héten paracetamol-tartalmú, megfázás és felső légúti megbetegedések tüneteit csökkentő tablettákat és italporokat kerestünk a főváros gyógyszertáraiban és vidéken is – kevés sikerrel. A legtöbb patikában közölték, hogy az egyik legnépszerűbb italpornak számító Neocitran hónapok óta hiánycikk az egész országban, és nincs hír arról, a közeljövőben beszerezhető lesz-e. Egyetlen budai gyógyszertárban mondták, hogy előző nap nagyobb szállítmányt kaptak belőle, 1-2 másik gyógyszertárban pedig néhány darabbal találkoztunk. Más fajták tabletta formájában szórványosan elérhetőek voltak, a megfázás tüneteit csillapító italporok helyettesítőjeként viszont kétszer is gyógynövényes italport ajánlottak a patikusok a paracetamol-tartalmú szerek helyett - írja a qubit.hu.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy egyáltalán nem csupán a paracetamol vagy egyébként az ibuprofen hatóanyag-tartalmú, lázcsillapításra és a felső légúti betegségek tüneteinek enyhítésére használt, vény nélkül kapható gyógyszerekből van hiány. Rengeteg antibiotikum-hatóanyagot tartalmazó gyógyszer sem szerezhető be, például az amoxicillin nevű félszintetikus penicillin-származék, de akadozik a klonazepám hatóanyagú, szorongáscsökkentő szerek elérhetősége, és a gyerekeknek adható megfázás elleni pirulákból és oldatokból is hiány van, ahogy népszerű vitaminok és immunrendszert támogató cseppek sem kaphatók. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) gyógyszerhiányt részletező listáján, melyet legutóbb múlt pénteken frissítettek, összesen 1541 hiányzó tétel szerepel, több mint 400 az elmúlt évben került bele. 

...

A gyógyszerhiány nem nevezhető új jelenségnek, az ellátásban évek óta vannak  problémák: alapanyaghiány, gyártási, szállítási és raktározási gondok, adminisztratív problémák, piaci megfontolások és a megnövekedett kereslet mind-mind szerepelnek az OGYÉI listáján található okok között, ahol a hiánytermékek azonos hatóanyagú helyettesítőit és a más kiszerelésű termékeket is felsorolják.

Sokat rontott a helyzeten a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború. Ilaria Passarani, az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportjának (PGEU) főtitkára szerint az utóbbi 7-8 évben egyre csak gyülekeztek a fellegek a gyógyszerpiac egén, de a körülmények mellett a jelenlegi helyzethez alapvető iparági gondok vezettek. Az egyik fő ok a gyógyszergyártás globalizálódása: a becslések szerint Kínában és Indiában gyártják az aktív gyógyszerhatóanyagok 60-80 százalékát, és ez a mértékű piaci koncentráció óriási veszélyekkel jár. Ha bármelyik gyártónál gondok adódnak, azt az egész világ megérzi, és az egyes cégek dönthetnek úgy is, hogy bizonyos terméket kivezetnek a piacról, ha már nem érzik nyereségesnek a termelését.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink