• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mibe kerül 2 milliárd?

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Ha a kormány elfogadja a napokban nyilvánosságra került tervezetet, gyakorlatilag több ezer rákbeteg elveszíti a reményt.

A rendeletben az szerepel, csak az kaphatja meg a modern, gyógyszeres kezelést, akinek jók az életkilátásai. Márpedig éppen a 8 éve alkalmazott terápia biztosítja ezt: e nélkül az előrehaladott stádiumú betegek csupán pár hónapot élnek. Közel 2 milliárd forintot spórolna a költségvetés azzal a rendelettel, amelynek tervezetét a napokban hozták nyilvánosságra. De mi a valódi ára ennek a megszorításnak? – teszi fel a kérdést a Délmagyar – online.

Magyarországon a vastalbélrák vezető halálok, évente 8-9 ezer új esetet regisztrálnak, 60 százalékuknál a betegség már kiújult vagy áttéteket képzett. Nyolc éve törzskönyvezték azt a szert, amelynek köszönhetően ezek a betegek meggyógyulnak, vagy legalábbis olyan állapotba kerülnek, amellyel együtt tudnak élni. Az ambulánsan, 2-3 hetente adott infúziós kezelés célzott, molekuláris hatású, ráadásul – ellentétben a kemoterápiával – nem gyengíti le a szervezetet, így a beteg megőrizheti akár munkaképes állapotát is.

Amellett, hogy a mellrákos nőknek a korábbinál szigorúbb kritériumoknak kellene megfelelniük, hogy modern, gyógyszeres kezelést kaphassanak, gyakorlatilag szinte minden súlyos végbélrákkal küzdő betegtől megvonnák az életmentő terápiát. A javaslat szerint ugyanis csak azok kaphatnák meg az eddig alkalmazott drága kezelést, akiknél van esély arra, hogy véglegesen meggyógyulnak, vagy legalábbis operálható állapotba kerülnek. Akiknek rosszak az életkilátásai, azoknál a kemoterápiát kell alkalmazni. Csakhogy az előrehaladott végbélrákos betegek esélyei minden esetben csekélyek: e nélkül a kezelés nélkül néhány hónap alatt meghalnak. Akiken a műtét már nem segített volna, mindannyian ezt kapták – eddig – húzza alá a lap.

Ez az eljárás alapvetően megváltoztatja ezeknek a betegeknek a prognózisát – mondta el Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának tanszékvezetője. Az áttétes, előrehaladott állapotban lévőkre e nélkül néhány hónapon belül halál várna. Van, aki viszont már 8 éve kapja ezt a kezelést, vagyis megmentette az életét.

A szer azonban drága, évi több millió forintba kerül minden egyes beteg esetében. A társadalombiztosító jelenleg finanszírozza, így a betegeknek nem kerül pénzébe. Igaz, ha ez a lehetőség megszűnne, még csak megvenni sem tudnák maguknak, hiszen a klinikai kezelések során alkalmazott szereket nem lehet patikában megvásárolni – írja a lap.

Ez a tervezet szakmaiatlan. Elveszi a betegektől azt a világszerte alkalmazott kezelést, amelyre szinte minden esetben reagál a szervezet, és meghosszabbítja a beteg életét, javítja életminőségét. Ez elfogadhatatlan, ezt a véleményt a klinika hamarosan megfogalmazza – hangsúlyozta a professzor.

Az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület szintén tiltakozik a rendelettervezet ellen. Ahogy közleményükben fogalmaznak: az intézkedés sokak számára annyit jelent, hogy hamarabb fognak meghalni. Akiknek előrehaladottabb állapotuk miatt nincs esélyük a műtétre, azoktól azt a reményt is elvennék, hogy krónikus rákbetegként minél tovább együtt élhessenek szeretteikkel. „Ma Magyarországon minden vastagbélrákos beteg bízhat abban, hogy a kórházban vagy klinikán megadják neki a hosszabb túlélés esélyét. A célzott terápiák körét nem szűkíteni, hanem az új lehetőségekkel bővíteni kell" – olvasható a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink