• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Miért alszunk egyre többen egyre rosszabbul?

Lapszemle 2023.02.25 Forrás: egy.hu
Miért alszunk egyre többen egyre rosszabbul?

A tudomány mai állása szerint összesen 88 olyan alvásbetegséggel küzdünk szerte a világon, amelyek sikeresen kezelhetők lennének, ha...

Az alvászavar egy láthatatlan ördögi kör, aminek dinamikus körforgását a legtöbben későn vesszük észre vagy csak későn kezdünk foglalkozni vele. Pedig a jelek egyértelműek: megromlott koncentráció, ingerültség, fáradtság és fejfájás. Dr. Purebl Györggyel, a Semmelweis Egyetem Alvásmedicina Grémiumának elnökével járt körbe minden fontos témát az egy.hu az alvással kapcsolatban.

„Az alvás a tudomány számára is rejtély még, ez egy létfontosságú biológiai folyamat, de nagyon nehezen vizsgálható életműködés. Sokan úgy képzelik el az alvást, mint amikor a ház előtt leparkoljuk az autónkat, és nem mozog benne semmi, minden pihen. Az alvás azonban ennek éppen az ellenkezője: nyugalomba kell helyeznünk magunkat azért, hogy közben a szervezetünkben lezajló, fontos folyamatok végbe tudjanak menni. Ezek a napunk egyharmadát elfoglalják, tehát nem kevés műveletről van szó, és azért van rájuk szükség, hogy később a napunk másik kétharmadát aktívan tudjuk tölteni” – magyarázza Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézetének igazgatója. Ő honosította meg Magyarországon az inszomnia kognitív viselkedésterápiáját. Három évtizede foglalkozik az alvásbetegségek és alvászavarok kutatásával, a „A jó alvás tudománya” címet viselő videókurzusát bárki végignézheti. (...)

Talán nincs olyan ember a világon, aki olykor-olykor ne forgolódna álmatlanul az ágyban, vagy ne ébredne kialvatlanul egy-egy reggelen. Ez még nem alvászavar, de a gyakoriság növekedésével már együtt járhat a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia. „Ez azt jelenti, hogy szeretnék aludni, de nem tudok, pedig volna rá módom. Sajnos az esetek háromnegyedében nemcsak az alvás területén jelentkeznek hatásai.

Az inszomniában szenvedők többségénél ugyanis olyan társbetegségekkel is fel kell venni a küzdelmet, mint a depresszió, az elhízás vagy a szív- és érrendszeri problémák.

Az utóbbi még mindig a halálozási okok listavezetője, és a munkaképesség csökkenésének fő okozója is. A depresszió pedig a második a munkaképesség csökkentését okozó betegségek listáján, de az elhízást sem szabad félvállról venni, hiszen gyakorta párosul cukorbetegséggel, ami önmagában is súlyos probléma, de újabb betegségeket is magával hozhat” – sorolja a problémákat Dr. Purebl György. További részletek és tanácsok a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink