• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Miért engedték szabadon a gyilkosokat?

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Az csak a bűnügyi filmekben fordulhat elő, hogy a DNS-vizsgálatot néhány perc alatt el lehet végezni.

Nagy felháborodást váltott ki, hogy az eljárás elhúzódása miatt szabadon kellett engedni néhány rablógyilkossággal gyanúsított embert az előzetes letartóztatásból. Az elhúzódás oka, hogy a DNS-vizsgálatokat két év alatt végezték el. De mi tart azon ennyi ideig? - tette fel a kérdést a Népszabadság.

Az csak a bűnügyi filmekben fordulhat elő, hogy a vélelmezett tettestől származó biológiai anyagmaradványok DNS-vizsgálatát néhány perc alatt el lehet végezni, és ha a gyanúsított már szerepel a nyilvántartásban, akkor a számítógép a találatot is csalhatatlan pontossággal jelzi – jelentette ki a lap kérdésére Nagy Gábor, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) vezetője.

Az intézet körülbelül nyolc-tíz éves gépparkkal dolgozik, és egyetlen minta vizsgálata – a sorozatban futó „helyszínelős" filmekkel szemben, amelyekben a szakértők szinte azonnal eredményt produkálnak – legalább egy-két napot vesz igénybe. Ha a kiemelt ügyekben – ilyen volt Bándy Kata vagy Szita Bence meggyilkolása – mindent félretesznek, a magyar valóságban másfél-két napra akkor is szükség van a helyszínen talált biológiai maradványok azonosításához.

Ahhoz, hogy a jelenleg elérhető legjobb eszközökhöz jussanak, körülbelül 250 millióra lenne szükség – állítja Nagy Gábor. A fejlesztések révén gyorsabban elvégezhetnék a vizsgálatokat, de nőne a kapacitás is. A piacon van már olyan, negyven-ötvenmillióból megvásárolható berendezés, amely a teljes DNS-profilt képes másfél óra alatt előállítani, bár egyelőre csak „tiszta" minta – például a vizsgált személytől vett nyálminta – feldolgozására alkalmas, tehát bűnügyi célokra kevéssé használható.

Emellett a szakértő szerint módszertani változásra is szükség van. Például a helyszínen talált bűnjelek közül csak azokat kellene DNS-vizsgálatra küldeni, amelyek leginkább köthetők a feltételezett gyanúsítotthoz; egy nem dohányzó emberek lakta házban ilyen lehet egy cigarettacsikk. Már készül egy országos rendőrfőkapitányi utasítás, amely szerint nálunk is ezt a másutt már bevált gyakorlatot kell majd követni.