• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Miért érinthetetlenek a járványtagadó orvos-celebek?

Lapszemle 2020.10.05 Forrás: telex.hu
Miért érinthetetlenek a járványtagadó orvos-celebek?

A járványtagadás és maszkellenesség mára bőven túlnőtt azon, hogy a zavarosban halászó ügyeskedők pörgetik fel a bizniszüket.

Kik a magyar maszkellenes és járványtagadó mozgalom vezetői? Mik lehetnek a motivációik; vajon őszintén elhiszik, hogy háttérhatalmi átverés az egész járvány, vagy egyszerűen jó üzlet ez nekik? Miért nem kezdett velük semmit jó ideig a Facebook, ami a fő kommunikációs és toborzó felületük (és ami elvileg elkötelezett a járvány körüli dezinformáció visszaszorításában)? Miért nem kezd velük semmit az orvosi kamara - holott ezek az emberek a doktori címük tekintélyét kihasználva, orvosként, gyógyszerészként terjesztenek veszélyes tévhiteket? És főként: miért nem kezd velük semmit a kormány, ami tavasszal külön törvényt is hozott a járvánnyal kapcsolatos rémhírek terjesztőinek szigorú megbüntetésére? - tett fel egy sor kérdést a telex.hu.

Tavasszal, a járvány első hullámának idején úgy tűnt, a magyar kormány elég komolyan veszi ezt a jelenséget, mert a járványügyi veszélyhelyzet idejére külön törvényt is hoztak, ami kimondta, hogy akár 5 év börtönnel is büntethető az, aki “nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt, vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, ami alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa”. A folytatás közismert: a törvény szigora leginkább a kormány intézkedéseit, és a kórházi állapotokat kritizáló Facebook-kommentelőkre, és pár százas nézettségű videókban hülyeségeket beszélő youtuber tinédzserekre csapott le. Eközben az igazi nagyvadak háborítatlanul posztolhattak olyasmiket százezres facebookos követőtáboraiknak, hogy “Belefeküdhetek egy kád koronavírusba, akkor sem lesz semmi bajom”, vagy "A betegség egy szezonális influenzánál is jelentéktelenebb, tévedésen és szándékos hazugságokon alapul minden koronavírussal kapcsolatos médiahíresztelés”.

A MOK volt talán az egyetlen hivatalos szerv, ami etikai vizsgálatokkal, nyilvános állásfoglalásokkal fellépett a járványtagadók ellen már tavasszal, és aránylag rendszeresen azóta is. Persze ez a gyakorlatban édeskevés - hát miért nem csap oda erőteljesebben a kamara, mint felettes szerv a teljes orvostársadalom és az orvostudomány hitelességét romboló járványtagadó orvos-influenszereknek?  

A lap kérdésére a MOK alelnöke, dr. Lénárd Rita elmondta, hogy azért nem, mert egyszerűen nincs ennél erősebb fegyver a kezükben. Már az etikai vizsgálat szabályozása is nagyon fura: az elindításának tényéről is csak az eljárás kezdeményezője és alanya kommunikálhat nyilvánosan, és az eredménye sem publikus. Csak az eljárás alanya beszélhet róla, és akkor is annyi részletet tehet közzé, amennyit jónak lát. A kamara új elnöksége már kidolgozott egy javaslatot az etikai transzparenciára, amit el is küldött a kormánynak - de a jelenlegi szabályok alapján a Tamasi elleni etikai vizsgálatról is csak annyit tudni, amit ő maga elejtett egy videóban: első fokon felmentették. De hogy milyen indoklással, és mi történt azóta másodfokon, az rejtély, és esélyes, hogy az is marad.

Még a kamara legdurvább büntetése, a kizárás sem fenyegeti különösebben a járványtagadó doktorokat, hiszen ez csak azzal jár, hogy nem praktizálhatnak. Ők pedig általában már amúgy sem praktizálnak, sőt, van aki nem is kamarai tag közülük, tehát semmi fogása nincs rajtuk a kamarának. Sokkal inkább nevezhetők doktori címmel rendelkező üzletembernek, mint orvosnak/gyógyszerésznek.  

A szcientológus vitaminkirályról, a kamupártos testépítőről és a természetgyógyász járványtagadóról a teljes cikkben olvashat