A CART az energiaegyensúlyhoz, a depresszióhoz, a szorongáshoz és a jutalomhoz kapcsolódó viselkedéssel van összefüggésben.
Közismert, hogy a férfiak szervezete gyorsabban szabadul meg az alkoholtól, mint a nőké, akik emiatt érzékenyebbek is az alkohol által kiváltott egészségügyi következményekre, beleértve a fizikai, kognitív és mentális egészséget. Azonban nem csupán ez a különbség a két nem alkoholhoz való viszonyában. Ausztrál kutatók egy olyan vegyületre bukkantak az agyban, amely másképp szabályozza az alkoholfogyasztást a férfiak és a hölgyek esetében, írja a hvg.hu.
Állatkísérleteikben a szakemberek a hím és a nőstény agy közötti eltérést vizsgálták, többek között az ízekre adott választ. A CART-ra (cocaine- and amphetamine-regulated transcript), egy olyan neuropeptidre (kis aminosavláncokból álló kémiai hírvivőkre) összpontosítottak, amelyik minden fajban jelen van, és az energiaegyensúlyhoz, a depresszióhoz, a szorongáshoz és a jutalomhoz kapcsolódó viselkedéssel van összefüggésben, beleértve az alkoholfogyasztást is.
Olyan egereken tanulmányozták a CART hatását, akiket alkoholfogyasztásra szoktattak. Amikor gátolták a CART-ot, a hím rágcsálók több alkoholt ittak, viszont a nőstények kevesebbet. Azonban amikor édesítették az italt, a nőstények is többet kezdtek inni. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy CART nélkül az alkohol a nők számára ízetlen. Ez pedig azért fontos, mert sokan éppen az alkohol íze miatt nyúlnak a pohár után, írja a hvg.hu.