• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Miért mennek el az orvosok?

Lapszemle 2020.10.07 Forrás: szabadeuropa.hu
Miért mennek el az orvosok?

A külföldi munkavállalás mellett szól az itthoni rossz munkafeltételek, általános életkörülmények, és a nem megfelelő bérek.

A kormány orvos-béremelési javaslata régi és fontos sérelmét igyekszik orvosolni az orvostársadalomnak, és az elvándorlásukat is igyekszik megakadályozni. De a döntéshozók mintha szelektíven hallották volna meg az orvos-migráció okait kutató szakértők véleményét - írja a szabadeuropa.hu

A fiatal orvosok migrációs szándékait vizsgálta a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének két kutatója 2018-ban négy magyarországi orvosegyetem hallgatóinak körében. 530 embert kérdeztek meg. Közülük a 165 V. és VI. éves hallgató közel 40%-ának tervei között szerepelt a külföldi munkavállalás. A motivációk között az egészségügyben uralkodó munkafeltételek, a nem megfelelő bérek és a magyarországi általános életkörülmények a legmeghatározóbbak.

A pénz nem minden – bár fontos

A “mi tartaná itthon” helyett a kutatók a “mitől térne vissza” kérdést tették föl. Eszerint a hazai munkavállalást leginkább családi indokok motiválják, illetve az objektív munkakörülmények (infrastruktúra, fizetések, hálapénzrendszer megszüntetése). „A kizsigerelés megszüntetése, tisztaság a kórházakban, a saját egészségem megtartásának lehetősége” – olvasható az egyik válaszban. „Úgy gondolom, hogy az orvosok még kevesebb fizetés ellenére is szívesebben dolgoznának itthon, ha nem lenne hihetetlenül nagy a stressz, ha nem kellene rengeteget túlórázni, főként rezidensként, szakorvosi segítség nélkül.” – így a másik.

De persze a fizetés is fontos: „135 000 ezer helyett 500 000- es kezdő fizetés.” (Ennél többet kínál most a kormány.) „Ha az orvosok bére legalább elérné a végzett mérnökökét!” „Ha már rezidensként havonta nettó 400–500 ezret lehetne keresni, tisztán napi nyolc óra munkaidővel, megkapnánk ügyeletek esetén a bérpótlékot, ügyeleti díjat.”

Sokan említették a magyarországi gazdasági, politikai helyzet változásának igényét is: „Általános demokratikus viszonyok javulása, szólásszabadság, véleményszabadság visszaállítása.” „A gazdasági helyzet javulása, a korrupció jelentős csökkenése.” „A magyar politikai rendszer demokratizálódása, ideológiai, társadalmi feszültségek csökkenése. Józan gondolkodás és kommunikációs kultúra visszatérése a közéletbe.”

És végül a fiatal orvosok nagy része szeretne nemet mondani a hálapénzre is. (A kormány javaslata erre is kitér: krimininalizálná.) „Nem szeretnék kényszerből sem hálapénzt elfogadni.” „Ha Magyarországon biztosítanák a megfelelő munkakörülményeket, megfelelő fizetéssel. Ha a magyar emberek nem éreznék azt, hogy kötelességük valamilyen paraszolvenciával támogatni a végsőkig dolgoztatott és nem megfelelően jutalmazott magyar orvost.”

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink