• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Miért van az egri kórházban vonalkód-leolvasó?

Lapszemle 2019.01.24 Forrás: heol.hu
Miért van az egri kórházban vonalkód-leolvasó?

Az országban elsőként bevezetett új gyakorlat a költséghatékonyságot és a magasabb szintű betegbiztonságot segíti elő.

Mit keres vonalkódolvasó egy kórházban? Az egri Markhot Ferenc Kórház igazgatója, dr. Vácity József megosztotta a heol.hu portállal a titkot. Az országban elsőként bevezetett új gyakorlat – a GS1 szabványrendszer – a költséghatékonyságot és a magasabb szintű betegbiztonságot segíti elő. Az így megspórolt forintokat pedig visszaforgatják a betegellátás fejlesztésébe.

A gyógyszerek, egészségügyi szakmai anyagok kórházba érkezésüket követően addig nem kerülnek a raktári polcokra, osztályokra, míg mindegyiket egyedi vonalkóddal nem látják el. Innentől nyomon követhető az útjuk, az is, melyik betegnél, milyen beavatkozáshoz mennyit használtak fel belőlük. Az egri kórházban több mint egy éve, 2017 szeptembere óta így megy ez, s nem csak pluszinformációt nyertek belőle. Azaz nemcsak azt tudták meg, pontosan mennyit is költ az intézmény egy-egy beteg ellátására, hanem a program segítségével racionalizált gyógyszer- és eszközfelhasználásnak köszönhetően összesen tíz százalékkal lejjebb tudták szorítani a költségeket, tudta meg a lap Vácity Józseftől.

– A vonalkódrendszer, illetve egy újfajta költségszemlélet, az ápolási nap alapú keretgazdálkodás hatékonyabb betegellátást és költségkímélő menedzsmentet tesz lehetővé – hangsúlyozta az igazgató. – A kórházi intézményekben a fekvőbetegről sok mindent tudtunk eddig is, hiszen a kórtörténet, a diagnózis, a gyógyszerelés ismert az őt ápolók, gyógyítók előtt, de eddig nem tudtuk számokban kifejezni: hogy pontosan mennyibe került egy adott beteg gyógyítása, pedig ez az adat minden kórházi intézmény működésében meghatározó elem – tette hozzá.

Nem véletlen, hogy több új, az egészségügyi szektort érintő uniós rendelet is foglalkozik az egységesített adatokkal az átláthatóbb ápolási folyamatok elérése érdekében. Az egyik EU-rendelet hatása például, hogy 2019 februárjától egységesedik a vényköteles gyógyszerek, más rendeletek okán 2020-tól az orvostechnikai eszközök azonosítása és jelölése, és a jövőben mindez a globális GS1 szabványrendszer elemeivel valósul meg.

– Az egri kórház nem várta meg az EU-s rendelkezés hatályba lépését, hanem már 2017 őszén megkezdte egy, a GS1 szabványrendszeren alapuló belső kódrendszer kialakítását, mielőbb kihasználva a szabvány adta lehetőségeket, és az abból származó előnyöket. Amint az EU-s rendelet életbe lép, számunkra jóval könnyebb lesz áttérni az egészségügyi termékek csomagolásán található GS1-szabványos kódok automatikus beolvasására – jelentette ki Vácity doktor.

 

Legolvasottabb cikkeink