• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mihályi: Hiába költjük az unió pénzét

Lapszemle Forrás: Klubrádió

Ha nem lesz orvos bevándorlás Magyarországon és nem importálunk egészségügyi dolgozókat, össze fog omlani az egészségügy.

Hiába költik a kórházak fejlesztésére az unió pénzét, a több ágy mellett egyre kevesebb ápoló dolgozik. Ha hagyták volna továbbmenni az egészségügyi reformot 2008-ban, akkor lett volna egy biztosítási reform, amiből később versengő, több biztosítós modellt tudtunk volna létrehozni – mondta Mihályi Péter, a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Ez lényeges lépés lett volna, mostanra lehetne egy a holland és német példához hasonló biztosítási modellünk – vélekedett a közgazdász.

Mihályi Péter szerint, ha csak a vizitdíj és a kórházi napidíj életben maradt volna, ma sokkal kevesebbet kellene várni a háziorvosi és szakorvosi vizsgálatokra. Amíg ez érvényben volt, csökkent is a várakozási idő. A lényeg az, hogy az emberek ne menjenek orvoshoz minden apróságért, mert rabolják az orvos idejét – magyarázta a közgazdász.

Mihályi Péter emlékeztetett, amikor bevezették a vizitdíjat, a leginkább érintett nyugdíjasok kompenzációként egy összegű nyugdíjemelést kaptak, ami tíz-tizenkét alkalmat fedezett évente az orvosnál. Ez később sem lett visszavonva – tette hozzá a szakértő.

Mihály Péter szerint, ha kell fizetni az egészségügyért, az emberek kevesebbet mennek orvoshoz, de nem lesz rosszabb az egészségügyi állapotuk, mint az ingyenes, társadalombiztosítós rendszerben kezelteké.

A közgazdász azt mondta, sok vizsgálat bizonyítja, hogy a vizitdíjas biztosítási rendszerből nem következik, hogy betegebbek lesznek az emberek. Egyébként sem a 300 forint miatt nem járunk orvoshoz, hanem mert félünk a rossz hírtől – tette hozzá.

Mihályi Péter arról is beszélt, hogy a háziorvosok és a betegek találkozóinak 30 százalékáról azt jelentették az orvosok, hogy a beteg nem azért ment el a rendelésre, mert beteg volt. A betegek valamilyen panasszal érkeznek, ilyenkor az orvos tudja, hogy a korához képest az állapota megfelelő, csak azért ír neki egy receptet, hogy hamarabb tudjon a többi beteggel foglalkozni. Még rosszabb, ha beutalja valamilyen vizsgálatra, ezzel generál egy felesleges sort. Ma leginkább erre panaszkodnak az emberek, hogy hónapokat kell várni egy szakrendelésre - fogalmazott a közgazdász.

Mihályi Péter szerint az a probléma, hogy nincs olyan mechanizmus, ami kiszűrné a felesleges betegeket. Rengeteg olyan vizsgálatot végeznek el, ami nem produkálnak eredményt, és ez sokszor előre is lehetett volna tudni. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink