• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mikor hatásos a wellness fürdők gyógyvíze?

Lapszemle Forrás: mno.hu

A szakértő állítja, csak így gyógyító a wellness fürdőzés.

Hazánk termál,- és gyógyvíznagyhatalomnak számít a világon. Január elején nemcsak a sportolási kedv szökik szárba, de a gyógyfürdők látogatottsága is megugrik. A Kárpát-medencét balneológiai körökben csak „nagy lavórként" szokás emlegetni, de hiába az 1300 gyógyhatású termálforrás, egy hosszú hétvégés áztatás csak a közérzetünkre lesz jobb hatással, a gyógyhatáshoz jóval többre van szükség. Rengeteg a remek fürdő, de mikor és milyen bajokra hatásos a magyar gyógy- és termálvízkészlet? Melyik gyógyvizünk mire hat, és mi különbözteti meg a gyógyvizet a termálforrástól? – többek között ezeket a kérdéseket is feltette az MNO a Magyar Balneológiai Egyesület alelnökének, prof. dr. Bender Tamás egyetemi tanárnak – írja az mno.hu portálja.

– Hogy áll hazánk a termál- és gyógyvizek tekintetében?

– Hazánk egyedülálló a termál- és gyógyvizek orvosi felhasználását illetően. Bár vannak országok, ahol jóval több forrás tör fel, de sokkal kevesebb használható fel gyógyászati célokra. Ebben a tekintetben Magyarország világszinten is éllovasnak számít 1300 ásványvízforrásával, amiből 250-260 minősül gyógyhatásúnak.

– Mi alapján minősül valami valami termál- vagy gyógyvíznek?

– Ha ma valahol az országban feltör a víz, és az 30 Celsius-foknál melegebb, az termálvíznek minősül. Ásványvíznek akkor nevezhető, ha valamelyik ásványi anyag tartalma 1000 mg felett van benne, gyógyvíz akkor lesz, ha orvosi tanulmányok alapján, vizsgálatokat követően kapja meg a minősítést a tisztiorvosi szolgálattól.

– Honnan tudható az, hogy melyik gyógyforrás milyen bajra jó?

– Konkrétan nem lehet kijelenteni azt, hogy az egyik víz gyógyítja ezt a bajt, a másik fürdőhely az ország másik végében pedig a másikat. Az viszont ismert, hogy melyik összetevő melyik testtájon fejti ki hatását, igaz ez minden embernél eltérő lehet. Tapasztalatok alapján a bőrbetegek a kénben dús gyógyvizeket keressék, a nőgyógyászati betegségekre a sóban gazdag gyógyvizek jelenthetnek megoldást, a szív- és érrendszeri rehabilitációban a szénsavdús gyógyvizek hatnak kedvezően.

– Mikor nem szabad gyógyvizet használni?

– Általában teli hassal sem szabad vízbe mennünk. Nyílt vagy gyógyulófélben lévő de gyulladt, érzékeny sebbel, lázasan, előrehaladott terhességben semmiképpen sem javasolt a meleg gyógy- és termálvizek használata.

Hangsúlyozni kell, hogy a hosszú hétvégés gyógyfürdőzéstől ne várjunk gyógyulást. Fontos megjegyezni, hogy hazánkban a gyógyvizes wellness-szállodákban is használhatnak termálvizet, de egy néhány alkalmas fürdőzés inkább kikapcsolódás, és semmiképpen sem nevezhető gyógyító hatásúnak. Összességében elmondható, hogy kellő körültekintéssel és orvosi egyeztetéssel roppant hasznos dolog tud lenni a gyógyvízkúra.