• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A műtétek kétharmadát év végéig elvégzik

Lapszemle Forrás: mno.hu

Tavaszra felszámolhatják a kórházak adósságát, év végéig jelentősen csökkennek a várólisták.

Többek között erről is beszélt a napokban Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. Nemcsak a kórházak, de az egészségügyi háttérintézmények is jelentős változásokra, feladataik megváltozására számíthatnak idén. A tárca álláspontja szerint az új rendszer az átalakítással egyszerűsödik és átláthatóbb lesz – írja a Magyar Nemzet – online.

Tavaly év végén a szaktárca egymilliárd forintot különített el csípő- és térdprotézis-operációkra, amely összegből a legrégebben várakozó 1500 beteget operálják meg. Az idén további ötmilliárd forint érkezik e célra – mondta Zombor Gábor szakállamtitkár. Év végéig a várólistás műtétek kétharmadát végezhetik el a kórházakban a kormány intézkedései nyomán – hangzott el az egészségügyért felelős államtitkárság háttérbeszélgetésén.

A műtétek minél gyorsabb elvégzése érdekében hamarosan létrejön egy testület a szaktárca, s az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által delegált szakemberekből, akik valamennyi kórháznál felülvizsgálják a várólistákat és felkeresik az érintett betegeket. Jelenleg van olyan kórház, ahol nincs várólista, máshol viszont akár két-három évet is kell várni egy adott operációra. A beavatkozásokhoz szükséges eszközöket – például a protéziseket – egyébként központilag fogja beszerezni az OEP, amelynek fontos szerepe lesz a betegirányításban is. Néhány héten belül elkészülhet az a jogszabály, amely a szakorvosképzéssel kapcsolatos változásokat tartalmazza, így egyebek mellett azt, hogy a kormány kiterjeszti a szakorvosjelöltek számára indított ösztöndíjrendszert.

A szaktárca tervei közt szerepel az onkológiai ellátás felülvizsgálata is, céljuk többek között, hogy a kezeléseket csak az erre megfelelő centrumokban lehessen végezni. Erre azért is szükség van, mert bár az onkológiai ellátásra egyre több pénz jut – tíz év alatt megháromszorozódott az erre fordított összeg –, a gyógyulási arányok évek óta nem mozdulnak el a 30 %-ról.

Az államtitkárság mielőbb rendezni kívánja a kórházak helyzetét is: a tervek szerint március végére vehetik át az intézmények adósságállományát, s a cél, hogy ezt követően olyan működési rendszer alakuljon ki, hogy a tartozások ne termelődhessenek újra. Ezért az átalakításokról a jövő héten egyeztetések indulnak országszerte.

Egy-egy "kézből" irányítanák a kórházakat

Így alakítják át a háttérintézményeket