• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Mikor lesz tömeges oltás Magyarországon?

Lapszemle 2021.01.14 Forrás: hvg.hu
Mikor lesz tömeges oltás Magyarországon?

Az oltási tervben elválasztott kockázati csoportok közti határ nem elvágólagos, így amint egy kockázati csoport oltásával végeznek, váltanak a következőre.

Kevésnek tűnhet a 78 ezer koronavírus ellen beoltott magyar egy 10 milliós országban, de az, hogy hány ember kapja meg az életmentő vakcinát az országban és mennyi idő alatt, nem csak a magyar kormányon múlik. Ha minden a terv szerint halad és az Európai Gyógyszerügynökség január végén engedélyezi az AstraZeneca oltóanyagát, néhány hónapon belül akár a jelenlegi oltóanyag-mennyiség sokszorosa érkezhet az országba. A siker azonban a vakcinák gyártásán, szállításán és a magyar oltási terven is múlik. Elmagyarázza a hvg.hu, hogy miért.

Első olvasásra nem kap túl szívderítő számokat, aki azt próbálja kiszámolni, hogy a jelenlegi tempó mellett mennyi időre lenne ahhoz szükség, hogy Magyarország teljes felnőttkorú lakosságát beoltsák koronavírus ellen. Az átoltottsághoz (figyelembe véve, hogy az Európai Unióban engedélyezett vakcinákat csak 18 év felettieknek adják be) 7 millió 961 magyarnak kellene megkapnia a vakcinát, amiből egyelőre hetente átlagban 41 ezer embernek elegendő adag érkezik: a teljes program tehát összesen 195 hétig, vagyis 3 és fél évig tartana.

A helyzet persze elméleti és a valóságban egyáltalán nem ilyen drámai. Magyarországon – az Európai Unió többi országához hasonlóan – alig több mint két hete adták be az első oltásokat, az operatív törzs tájékoztatása alapján hétfő estig 78 579-en kapták meg a Pfizer oltóanyagát. Ha azonban a teljes lakosságot nézzük, jól látszik, hogy egyelőre a legfontosabb egészségügyi dolgozókon és a szociális intézmények lakóin kívül mást nem nagyon tudnak beoltani a hetente stabilan érkező körülbelül 80 ezer dózissal.

A szám akkor sem lesz sokkal magasabb, ha hozzászámoljuk a Moderna oltóanyagát, amiből Galgóczi Ágnes országos tisztifőorvos-helyettes beszámolója szerint kéthetente érkezik majd valamennyi, első körben ez 3600 adagot jelentett. Árulkodó az is, hogy bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található oltási terv szerint a következő csoport a 60 év felettieké, Galgóczi mégis a rendvédelmi szervek oltásának előkészítéséről beszélt, ami utalhat arra is, hogy egyelőre nincs ahhoz elég oltóanyag az országban, hogy tömeges oltásba lehessen kezdeni.

Frissítés: A hvg.hu kérdésére Müller Cecília országos tiszti főorvos szerdán azt mondta, a 60 év felettiek oltását is elkezdték már előkészíteni. Az oltási tervben elválasztott kockázati csoportok közti határ nem elvágólagos, így amint egy kockázati csoport oltásával végeznek, váltanak a következőre - tette hozzá.

Legolvasottabb cikkeink