• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Mikor túl öreg egy nő a szüléshez?

Lapszemle 2022.11.15 Forrás: hazipatika.com
Mikor túl öreg egy nő a szüléshez?

A kérdést egyébként valóban nem könnyű pontosan megválaszolni, méghozzá azért, mert rengeteg mindentől függ a "végső határ".

Amikor azt látjuk, hogy egy 50 éves híresség egészséges csecsemőnek adott életet, és rögtön utána szembejön velünk egy szalagcím, hogy a petefészkekre 30 után "keresztet lehet vetni", érthető, hogy összezavarodunk – nyugtat meg mindenkit a témával foglalkozó cikkében dr. Heather Rupe szülész-nőgyógyász. A webMD szakértője szerint több aspektust is figyelembe kell venni ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, mikor túl öreg ahhoz egy nő, hogy kisbabának adjon életet - írta a házipatika.com.

A doktornő szerint egy nőnek azon képessége, hogy teherbe essen, 27 éves kora után alig láthatóan, 37 éves kora után viszont erősen csökkenni kezd. Annak az esélye, hogy egy egészséges párnak, ahol még egyikőjük sem múlt el 30, egy éven belül gyermeke születik, 95 százalék. 30-on felül azonban minden egyes évben 3 százalékkal csökken a valószínűség, ami igen jelentős. Aki 40-en felül szeretne szülni, annak mindössze 5-10 százaléknyi esélye van teherbe esni, 45 éves kor után pedig 5 százalék, ismerteti a részleteket dr. Rupe.

A csökkenő termékenység mellett figyelembe kell venni a növekvő rizikót is. Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb a veszélye a vetélésnek és a komplikációkkal teli terhességnek. Míg a 30 évesnél fiatalabb nőknél a korai vetélés lehetősége 15-20 százalék körül mozog, addig ez az arány 35 éves kor fölött nőni kezd, és 40 éves korra elérheti a 40-50 százalékot is. Ugyancsak nő a korral a kromoszóma rendellenességek veszélye is.

És mi a helyzet akkor, ha nagyon egészségesen élünk? Az ellensúlyozhatja a korunkat? Dr. Rupe-nak számos páciense tette már fel ezt a kérdést, ő azonban úgy gondolja, a petefészkek állapotára nem hat az, ha például vegán vagy gluténmentes étrendet követünk. Minden nő véges számú petesejttel születik, amelyeknek a korral romlik a minőségük, csökken a mennyiségük. Bár az egészség fontos ahhoz, hogy maximalizáljuk a teherbe esés valószínűségét, és nagyobb esélyünk legyen egy komplikációmentes várandósságra, a jól összeállított étrend és a rendszeres sport önmagában nem teszi semmissé az öregedést. További érvek és számok a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink