• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Milliárdok úsznak el a munkahelyi balesetek miatt

Lapszemle Forrás: sonline.hu

A munkahelyi balesetekből és a foglalkozás-egészségügyi ártalmakból évente több tízmilliárd forint kár keletkezhet.

Ez derült ki csütörtökön A szakemberek a munkabiztonságért című kaposvári rendezvényen. Az építő-, illetve a feldolgozóiparban tapasztalták a szabálytalanságok zömét – írja a Somogyi Hírlap – online.

Kis híján a bontócsapatra omlott egy fővárosi szálloda. A meghökkentő videó gyorsan terjed a világhálón és a munkabiztonsági szakemberek érdeklődését is felkeltette. A filmet levetítették a kaposvári konferencián is.

Ez a felvétel is jelzi, hogy felemás a helyzet – utalt a hazai állapotokra Koch Mária, a Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szövetség elnöke, aki elmondta, a lehető legjobb munkakultúrájú vállalatoktól egészen a nulla szintig terjed a skála. Ez utóbbi különösen azokon a helyeken jellemző, ahol az alvállalkozó alvállalkozója végzi a munkát.

Van, ahol luxusnak számít a védőfelszerelés és az alapvető szabályokra sem ügyelnek. A dolgozók arcukba kapják a port, de veszélyt jelenthetnek a különféle gőzök, gázok vagy épp az, hogy régi, elavult, munkabiztonsági szempontból kockázatos gépeken kénytelenek dolgozni.

A felhozott ellenpéldák külföldiek voltak. Gádor János szakértő követendőnek tartja az egyik német vegyipari konszern filozófiáját, bármilyen munkavégzés előtt kockázatértékelést hajtanak végre. Az eredmény egyértelmű: az egymillió munkaórára vetített balesetek száma 1,52 volt, míg a német vegyipari átlag meghaladta a kilencet.

Az egyik légitársaság karbantartó műhelyét kívánta átépíteni, de a kivitelezés előtt 3D-s modellt készítettek a létesítményről – hangzott az újabb példa. Így fény derült azokra a munkavédelmi és ergonómiai problémákra – például rosszul elhelyezett oszlopok –, amelyet időben kijavíthattak. Fontos, hogy ez a módszer más iparágban is alkalmazható.

Kulcsszó a kockázatelemzés – hangsúlyozta Grónai Éva főorvos felvázolva a foglalkozás-egészségügyben lezajlott jogi-szakmai változásokat, mint mondta, a robbanásszerű technikai fejlődés nyomán új kihívások jelentek meg. Jelenleg is már közel 100 ezer vegyi anyag van a munkakörnyezetben és kérdéseket vet föl az új, bio- és nanotechnológiák alkalmazása. Szakértők úgy vélik: bizonyos esetekben egészségügyi hatásuk még nem kellően ismert.