• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Milliárdos birodalmat épít Orbán háttérembere

Lapszemle Forrás: HVG Online

Közvetett érdekeltségeiken keresztül az egészségügyben is jó üzletet látnak.

Szépen hozott a konyhára a kormányváltás a pártelnök által egykor „alma maternek" nevezett Századvégnek. A több évtizedes múltra visszatekintő, egykor Stumpf István alapította alapítvány körül az utóbbi években létrejött cégcsoport milliárdos állami megbízásokat kapott, az egyik legfőbb beszállítója a Fidesz parlamenti frakciójának, bedolgoznak az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banknak, igaz, a BKV finanszírozásáról villámgyorsan összerakott tavaszi tanulmányuk jelentős botrányt kavart. Miközben politikai kapcsolataikat is felhasználva Kínában és a Közel-Keleten próbálnak terjeszkedni, közvetett érdekeltségeiken keresztül az egészségügyben is jó üzletet látnak - írja a HVG.

Kormányzati források a Századvég „agyának" Habony Árpádot, a miniszterelnök kommunikációs főtanácsadóját és Giró-Szász András kormányszóvivőt tartják, igaz, egyiküknek sincs már formális kapcsolata a Századvéggel – ám a lap forrásai szerint rajta tartják a szemüket a cégcsoporton. A kormányváltás előtt alapított Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek a kezdetektől tulajdonosa és az igazgatósági tagja volt Giró-Szász, akinek távozását az NFM-tender eredményhirdetésével egy napon vezette fel a cégbíróság.

A cégcsoport és a körülötte megfordulók nemcsak az állami ügyletekben érdekeltek. Közvetve ebbe az érdekeltségbe tartozik a vagyonkezeléssel foglalkozó Confident Invest Kft. is. A cégnek tavaly „csak" 4,4 milliós árbevétele volt 1,6 milliós eredménnyel, de a Confidentnek nem is ez a legfőbb értéke: tavalyi beszámolója szerint 2010 júliusa óta 159 millió forintos hosszú távú befektetése van a Budai Egészségközpont (BEK) Kft.-ben.

A BEK Magyarország egyik legnagyobb magánkórháza, amelyet 2000-ben alapítottak és főleg gerincbántalmak kezelésére specializálódtak, de végeznek például a hozzájuk bejelentkező cégeknek menedzserszűréseket is. Tavaly a kft.-nek 3 milliárdos árbevétele volt, a cég leadott jelentése szerint 2011-ben nem fizetett osztalékot. Egy a kórház működésére rálátó piaci forrás szerint Habonyt többször látták megfordulni a kórházigazgató, Varga Péter Pál társaságában. A Közbeszerzési Értesítő szerint a BEK nyerte el 2011-ben és 2012-ben az állami Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. munkatársainak ellátását 23, illetve 19 milliós kerettel, illetve a szintén állami Export-Import Bank 14 milliós keretét.

A Századvég körüli társaság nemcsak idehaza érdeklődik az egészségügyi befektetések iránt. Februárban Habony vezetésével üzleti küldöttség járt az Egyesült Arab Emirátusokban – a delegációnak tagja volt Rogán Antal mellett a Századvég néhány munkatársa is. A csoport a sajtóhírek szerint felkereste Abu-Dzabiban a Gulf Medical Universityt is, hogy hosszú távú üzleti lehetőségekről tárgyaljanak. Hogy pontosan mi történt az Öböl-menti országban, és kinek a nevében tárgyaltak, nem tudni, mert azóta is nagy titkolózás övezi a látogatást.

Az arab világ mellett a csoport Kína felé is tájékozódik. Szalay-Bobrovniczky a Magyar Nemzetnek adott májusi interjújában azt mondta, „az elmúlt időszak vívmánya, hogy nemrég született egy megállapodás a kínai tudományos akadémia gazdaságkutató részlege és a Századvég között, amely már-már példa nélküli, de jól működő viszony". A teljes cikk a hvg.hu-n