• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Milliárdos kárt okozhat hazánknak a sertéspestis

Lapszemle 2018.04.25 Forrás: hirado.hu Szerző:
Milliárdos kárt okozhat hazánknak a sertéspestis

A betegség emberre nem jelent ugyan veszélyt, de ahol megjelenik, a sertések csaknem 100 százaléka elhullik.

Kína és Japán sertéshús-behozatali tilalmat rendelt el amiatt, hogy Magyarországon is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis, annak ellenére, hogy ez a betegség nem ártalmas az emberek egészségére. Csak ennek a két országnak az embargója több mint 10 milliárd forint kárt okozhat. A Nébih máris szigorú óvintézkedéseket rendelt el - olvasható a hirado.hu-n.

A Mátraalján, Gyöngyössolymos közelében találtak rá a vadászok a múlt héten egy elhullott vaddisznóra. Az állat tetemét azóta már megvizsgálták, és kimutatták benne az afrikai sertéspestis kórokozóját. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal megtiltotta, hogy a fertőzött területről élő állatot vagy vaddisznóhúst vigyenek ki. Emellett azonnal elkezdték ellenőrizni a házisertés-tartókat, hogy betartják-e az ilyenkor szokásos szigorú előírásokat. Így például nem lehet moslékkal etetni az állatokat, és azok semmilyen körülmények között nem érintkezhetnek vaddisznókkal.

Szigorú intézkedéseket vezetnek be a sertéstelepeken

Az ország másik szegletében a zalaszentiváni sertéshizlalóban már kifüggesztették a veszélyes kórokozóval kapcsolatos tudnivalókat és tennivalókat. A telepen azt mondták: nem bíznak semmit a véletlenre, már most szigorú intézkedéseket vezettek be. „Folyamatos a fertőtlenítés, a belépő, kilépő járművek fertőtlenítése. A dolgozók öltözetét folyamatosan cserélik. Hatékony a telep védelme az állatbiztos kerítéssel” – magyarázta Novák Tibor, a zalaszentiváni sertéstelep inszeminátora az M1 Híradónak.

A fertőzött területen kötelező a vágás

A betegség emberre nem jelent ugyan veszélyt, de ahol megjelenik, a sertések csaknem 100 százaléka biztosan elhullik. A fertőzött területeken az egészséges állatokat is le kell vágni. Nagy veszteséget jelent az is, hogy a betegség megjelenését követően több ország azonnali húsbehozatali tilalmat rendelt el. „Sajnos a vaddisznóban való megjelenést követően számos ázsiai ország korlátozza a kereskedelmet, így Kína, Japán is bejelentette, hogy Magyarországról nem fogad sertéshúst, húskészítményt. Természetesen megkezdtük a tárgyalásokat, a levelezést ezekkel az országokkal az estleges regionalizáció érdekében” – mondta az országos főállatorvos, Bognár Lajos.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink