• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Milliárdos kórházi vita a fővárosban

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Az állam több mint 820 millió forintot kér, ám a főváros úgy látja: inkább az állam tartozik.

Szombaton tárgyalt volna a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi bizottsága az állami tulaj-donba került egészségügyi intézmények átadás-átvételéről szóló megállapodás-tervezetről. A dokumentumot azonban még a helyszínen sem tudták kiosztani a képviselőknek, akik így a témában egy tájékoztatót hallgathattak meg. A bizottsági ülés lezárta után e-mailen eljuttatták a politikusoknak a tervezetet, ez valószínűleg ma kerül a közgyűlés elé - írja a Magyar Nemzet. A lap birtokába került anyagból kiderül: számos fontos kérdésben nincs megegyezés az állam képviseletében eljáró szervek, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., valamint a Gyógyszerészeti és Egészség-ügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi), valamint a főváros között.

A Fővárosi Közgyűlés már kétszer hozott határozatot az átadásról szóló megállapodástervezetről, ezeket azonban a Gyemszi és az MNV Zrt. nem írta alá. A részletekről szóló megállapodás hiánya különösen meglepő annak ismeretében, hogy a főváros egészségügyi intézményei – vagyonukkal és adósságállományukkal együtt – csaknem három hónappal ezelőtt, azaz 2012. január elsejétől állami fenntartásba kerültek.

A huzavona miatt a főváros úgy fogadná el a megállapodást, hogy abból számos részletet kihagyna – záradékban rögzítve –, s ezekről folytatná a tárgyalásokat. Az egyik ilyen vitás kérdés például az, hogy a Gyemszi 823 891 183 forint átutalását várja a fővárostól, amely azonban ezt nem fogadja el követelésként. A fővárosnak is vannak igényei: például azt várja, hogy az állam térítse meg a korábban az egészségügyi intézményeknek nyújtott visszatérítendő támogatásokat. A kórházak ugyanis összességében milliárdos összeget kaptak „kamatmentes hitelként", főként a legsürgetőbb tartozásaik rendezésére. A kórházak vállalták, hogy ezeket az összegeket havonta törlesztik az egészségbiztosítótól kapott finanszírozásukból, most csak az a kérdés, hogy kinek: a fővárosnak vagy az államnak.

Szintén elszámolási vita van a megkezdett és 2012. január elsején is folyamatban lévő beruházási és fejlesztési feladatokra történt kötelezettségvállalások miatt. Sok helyen megtörtént a teljesítés, most azonban fizetni kellene. Kérdés azonban, hogy kinek: a fővárosnak vagy az államnak.

Nem tisztázott – tehát további egyeztetést igényel az is –, hogy pontosan mely ingatlanok, telephelyek kerülnek, kerültek állami tulajdonba. A Gyemszi szerint minden olyan ingatlan, amelyet 1990 után egészségügyi célra használtak, azok is, amelyek funkciója azóta megváltozott, de egyéb közcélra nem hasznosították. Budapest azonban nem adna át minden ilyen ingatlant. Vita van a főváros egészségügyi közbeszerzéseket bonyolító cége, a BEK Zrt. körül is, Budapest szeretné a tőkeleszállítással kapcsolatos összeg visszatérítését. A közgyűlés ugyanis már korábban döntött arról, hogy jelentős mértékben csökkenti a cég több száz millió forintos alaptőkéjét, azonban ez a procedúra végül nem zárult le időben, így a BEK Zrt.-t az eredeti alaptőkével vitte el az állam.

Érdekes, a még meg sem kötött megállapodás rögzítené azt is, hogy miként kell átadni az intézményeket 2012. január elsejével.

MSZP: ez kimeríti a hűtlen kezelést

Fővárosi Közgyűlés: elnapolták a döntést