• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Milliók aggódnak Schumacherért

Lapszemle Forrás: Index - nepszava.hu

Újabb életmentő műtétet hajtottak végre a Forma-1 legendáján, orvosai szerint jobb állapotban van, mint hétfőn

Vasárnap óta minden sportszerető ember azért izgul, imádkozik, hogy a jelenkor egyik legnagyobb sportolója megnyerje élete legfontosabb futamát: Michael Schumacher ezúttal az életéért harcol. A Formula 1 hétszeres világbajnoka síbalesetet szenvedett Franciaországban, bukott és a fejét egy sziklába ütötte, azóta kómában fekszik – írja a Népszava – online.

Michael Schuamcher vasárnap 11.07 perckor síbalesetet szenvedett a franciaországi téli üdülőhelyen, Méribelben, fejjel egy sziklának csapódott. Az albertville-i ügyészség eddigi vizsgálata megállapította, hogy a szerencsétlenség nem a kijelölt sípályákon történt, és nem egy másik síelő idézte elő, hanem az F1 hétszeres világbajnoka – vélhetően – egy olyan sziklába zuhant fejjel, amelyet részben vagy teljes egészében hó fedte.

Az orvosi segítség 11.15-kor megérkezett, és az ekkor még magánál lévő, ám sokkot kapó legendát azonnal a moutiers-i, majd a grenoble-i kórházba szállították és megoperálták. Koponyáját felnyitották a nyomás csökkentése érdekében, és mesterséges kómában tartják. Schumacher állapota rendkívül súlyos, az életéért küzd. Az orvosok nem bocsátkoznak találgatásokba, azt azonban leszögezték: ha a legendás pilóta nem viselt volna sisakot, már halott lenne – sorolja a sportszerető világot megrázó tényeket a portál.

A családja – felesége, gyermekei, testvére és édesapja –, valamint korábbi csapatvezetői – Jean Todt, Ross Brawn – már ott vannak Michael Schumacher betegágya mellett, és közösen többmillió ember lélekbeni támogatásával imádkoznak a legenda felépüléséért. Ugyanakkor azt kérik, ezekben a napokban, órákban biztosítson mindenki a számukra nyugalmat. Az ágyon pedig ott fekszik az F1 valaha volt egyik legnagyobb harcosa, tehetetlenül, kómában. Igen. Ő. Schumi, a zseni. Aki 307 futamon állt rajthoz, és amelyikből 91 alkalommal győzött is. Az autó és motorsport résztvevői, valamint a rajongók tízmilliói egy emberként szurkolnak és izgulnak a nagyon kritikus állapotban lévő világbajnoknak.

– A vizsgálatok elvégzését követően azonnal meg kellett műtenünk, az állapota pedig továbbra is kritikus. Jelenleg a koponyaűri nyomást szeretnénk csökkenteni. Óráról-órára dolgozunk, jelenleg azonban korai lenne megmondani, hogy pontosan mi fog történni vele, de sajnos nem zárható ki, hogy maradandó agykárosodást szenved majd – nyilatkozta Jean-Francois Payen a grenoble-i kórház egyik professzora.

Catherine McMahon, a liverpooli Walton Centre traumatológiai osztályának vezetője a BBC-nek elmondta: ilyen esetekben folyamatosan figyelik a sérült agyát és próbálják csökkenteni a nyomást a koponyájában. A mesterséges kómával próbálják csökkenteni a nyomást a koponyájában és megakadályozni a további agykárosodást. Valószínűleg még néhány napig mesterséges kómában tartják Schumachert. Ilyenkor gyakorlatilag még lehetetlen megjósolni, hogy felépül-e ebből – tette hozzá Catherine McMahon.

Gary Hartstein, az F1 korábbi főorvosa viszont úgy nyilatkozott, bizakodásra adhat okot, hogy eddig nem volt szükség második műtétre. Hallottuk, hogy Michelnek bilaterális sérülés van az agyában, azaz mindkét agyféltekéje megsérült. Nem tudjuk pontosan, milyen sérülései vannak, de háromfélére gyanakodhatunk. Az egyik a hematoma, a vérömleny, amelyet le lehet csapolni, és figyelni kell, kialakul-e újra, vagy keletkezik máshol – fogalmazott Gary Hartstein.

***

Az Index beszámolja szerint hat-hét orvos újabb életmentő műtétet hajtott végre Michael Schumacheren, akinek az állapota lehetővé tette a második beavatkozást. Azt is elmondták, mindenki más ugyanilyen ellátást és figyelmet kapna, mint a Forma-1 legendája.

A grenoble-i klinikán mesterséges kómában fekvő Michael Schumacher orvosai kedd délelőtt ismét tájékoztattak arról, milyen állapotban van a hétszeres Forma-1-es világbajnok. "Azért ülünk itt, hogy elmondjuk, mi történt az ezt megelőző 24 órában, másról egyelőre nem beszélhetünk. Ha nincs miről beszélni, akkor nem is fogunk megszólalni. Van egy stratégiánk, e szerint haladunk. Időt nyertünk, ez volt a legfontosabb és továbbra is ez a legfontosabb" - jelentette ki Jean-Francois Payen professzor.