• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Milliós támogatás a fogorvosoknak

Lapszemle Forrás: Dunaújvárosi Hírlap

A dunaújvárosi szakember szerint ötven éve nem volt példa arra a támogatásra, amelyet most a fogorvosok kapnak.

A gazdaság teljesítőképessége most lehetővé teszi, hogy a fogorvosok további támogatásban részesüljenek, és javuljanak az alapellátó fogorvosi praxisok körülményei – nyilatkozta a Dunaújvárosi Hírlapnak Goda Gábor Krisztián, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) munkatársa. – A tavaly meghirdetett praxispályázatokra az egy évvel korábbihoz képest háromszor annyi, összesen 2 milliárd 250 millió forintos forrást biztosított a kormány, amelyre 2017-ben – az ellátást segítendő – már az alapellátó fogorvosok is pályázhattak. A friss adatok szerint 41-en pályáztak, 39-en nyertek. A Magyar Orvosi Kamarával és a Kamara Fogorvosi Tagozatával közösen azon dolgozunk, hogy fenntarthassuk ezt a támogatási volument az alapellátó fogorvosi szolgálatok esetében – tette hozzá a szakértő.

...

A megyei fogorvosok
Fejér megyében összesen 103 fogorvosi szolgálat működik. Ebből a december eleji adatok szerint 8 betöltetlen – tudták meg a NEAK illetékesétől. Mint válaszából kiderül: a kisebb településeken és a nagyobb városokban is megtalálhatók üres praxisok, így például Bicskén, Dunaújvárosban, Gárdonyban, Polgárdiban és Székesfehérváron. A legrégebben helyettesítéssel ellátott fogorvosi szolgálat jelenleg Kislángon működik.

Fogorvos: helyettesítéssel
– A fogorvosi praxis tartósan helyettesített státuszban van Kislángon: a doktornő, Rideg Gabriella hetente két alkalommal, hétfőn és kedden rendel a településen – válaszolja megkeresésünkre Rumpler Tibor, a község polgármestere. Tőle tudjuk azt is: korábban volt a praxis után érdeklődő jelentkező, ám őt később nem vonzotta a lehetőség. A polgármester szerint ennek oka a beteglétszám lehet, amely a jövedelmezőség szempontjából nem kedvező. Ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján azok látogatják leginkább a kislángi fogorvosi rendelőt, akiknek kényelmetlen az utazás. Többen így is más fogorvos mellett tették le a voksukat.

A praxist az önkormányzat tartja fent. Ahogy Rumpler Tibor fogalmaz: az éppen egy évtizede tartó helyettesítés elégségesnek tűnik. És bár reménykednek a támogatás erejében, azt is figyelembe veszik, hogy kis körzet lévén nehezen találnak majd állandó fogorvost.

Körzeti, ügyeleti ellátás megoldott
Dunaújvárosban és térségében nincs probléma sem a körzeti, sem pedig az ügyeleti fogorvosi ellátással – mondta el megkeresésünkre dr. Dénes Judit, a Dunaújvárosi Fogorvosok Egyesületének elnöke, aki a következőket fűzte még hozzá: Nagyon örültünk, hogy a háziorvosok mellett 2017-ben a közellátást végző fogorvosi praxisok is bekerültek a kormány támogatási rendszerébe. Közel ötven éve vagyok a szakmában, és erre eddig még nem volt precedens. A dunaújvárosiak és a környékbeli településeken élők számára is biztosított a mindenkori fogorvosi közellátás. Legyen szó hétköznapról, hétvégéről vagy akár ünnepnapról.

Legolvasottabb cikkeink