• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Milyen betegségekre ügyeljünk a nyaraláskor?

Lapszemle 2022.06.01 Forrás: Index
Milyen betegségekre ügyeljünk a nyaraláskor?

Nagyon fontos végiggondolni, hogy az otthon használt gyógyszereink tárolása hogyan lesz lehetséges az utazáskor.

A nyári hónapokban sokan adják utazásra a fejüket. Ez az esetek nagy részében zökkenőmentesen zajlik, de érdemes felkészülni a nem várt eseményekre is. Hogyan készüljünk fel ezekre? A kérdésre belgyógyász szakorvos válaszol az index.hu -n.

Külföldre utazáskor más betegségekkel is számolnunk kell az otthon megszokottakhoz képest. Az, hogy konkrétan ezek közül melyekre érdemes felkészülni már az utazás előtt, függ az utazás időpontjától, de magától az utazótól is. Egy cukorbeteg, esetleg egy immunhiányos állapotban lévő utazó teljesen más kihívásokra számíthat utazásakor, mint például egy asztmás beteg. Probléma lehet például az inzulin megfelelő tárolásával cukorbetegség esetén, míg veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotokban nemcsak a célország területére jellemző, hanem bármilyen, akár banális fertőzés is komoly problémát okozhat az utazó számára. Krónikus tüdőbetegség esetén például gond lehet a repülőgépen történő utazás is. Az alábbiakban megpróbáljuk áttekinteni a nyári utazások egészségi kihívásait. 

Természetesen nagyon sok kellemetlenségtől megkímélhet, ha kötünk valamilyen formában utazási biztosítást, amely az egészségügyi ellátást is tartalmazza. A krónikus betegségekben szenvedők feltétlenül jól teszik, hogyha egy hosszabb, esetleg távolra történő utazás előtt, sőt hazatérés után is felkeresik kezelőorvosukat.

Nagyon fontos azt is végiggondolni, hogy az otthon használt gyógyszereink tárolása hogyan lesz lehetséges az utazáskor. Természetesen léteznek olyan gyógyszerek, amelyeket hűtve kell tárolni, ami otthon nem gond, de az utazás idején már probléma lehet. 

Alapvető dolognak hangzik, mégis minden turistaközpontban dolgozó orvos tud olyan betegről, aki azért keresi fel, mert kifogyott az otthon szedett krónikus gyógyszereiből. Ezekből tehát mindenképpen vigyünk magunkkal megfelelő mennyiséget, sőt akár tartalékot is, hiszen az utazás során a csomagok elveszhetnek vagy akár meg is semmisülhetnek.

Ajánlott gyógyszereinket repülőgéppel történő utazás esetén a kézipoggyászban tartanunk, hiszen így kisebb esély van rá, hogy elvesznek. Ha esetleg olyan gyógyszerünk van, amit injekció formájában használunk, például véralvadásgátló, érdemes a kezelőorvosunktól erről a célország nyelvén vagy legalább angolul egy igazolást is magunknál tartani. Sok országban ugyanis magyarázkodásra kényszerülhetünk nagyobb mennyiségű fecskendő és tű birtoklása miatt. 

További részletek a cikkben.