• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

Milyen (gyógy)növény nem kerülhet a táplálékkiegészítőkbe?

Lapszemle 2022.01.24 Forrás: magro.hu
Milyen (gyógy)növény nem kerülhet a táplálékkiegészítőkbe?

Az étrendkiegészítőkbe nem javasolt növények, hatóanyagok listáját egy tudományos testület vizsgálja felül rendszeresen.

Évről évre növekszik a gyártók és forgalmazók által bejelentett étrend-kiegészítők száma az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél (OGYÉI). A készítményekben megtalálható növények, hatóanyagok száma nagy, és folyamatosan bővül. Rendszeresen megjelentek ugyanakkor a készítményekben olyan (gyógy)növények, izolált hatóanyagok, amelyeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatása részben nem bizonyított, részben a tudományos vizsgálatok alapján veszélyt jelenthet a fogyasztó egészségére - írta a magro.hu.

Az OGYÉI rendszeresen közzéteszi a frissített listáját, amelyen azok a gyógynövények szerepelnek, amelyek nem kerülhetnek táplálékkiegészítőkbe. E gyógynövények közt sok olyan van, amiket a facebook népe csodanövénynek tart, és az is lehet, hogy részben igazuk van, de használatuk mégsem teljesen biztonságos.

Az étrendkiegészítőkbe nem javasolt növények, hatóanyagok listáját egy tudományos testület vizsgálja felül rendszeresen, és adja ki az újabb, frissített listát. A legújabb frissítés decemberben került ki. A testület tagjai a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által felkért független gyógyszerészszakértő, valamint az OGYÉI Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóságának szakértői.

A testület feladata elsősorban a jelenlegi negatív lista folyamatos felülvizsgálata, szükség szerinti bővítése. Feladat az élelmiszeripari vállalkozások által benyújtott kérelmek értékelése is. Ezekben a kérelmekben táplálékiegészítők gyártói a negatív listán lévő növények, növényi részek biztonságos, korlátozás nélküli vagy dózishatárhoz kötött korlátozott felhasználhatóságát igyekeznek igazolni. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink