Csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, mérséklik a dohányzással összefüggő megbetegedések kialakulásának kockázatát is.
Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy lényegesen kevesebb potenciális egészségügyi ártalom éri azt a dohányost, aki 6 hónapon át kizárólag hevítéses dohányterméket használ, mint azt, aki ugyanezen időszak alatt cigarettázik, írja a növekedés.hu.
Az Internal and Emergency Medicine című folyóiratban publikált friss kutatás szolgáltat tudományos bizonyítékot arra, hogy azok a dohányosok, akik a hagyományos dohányzásról teljes mértékben átváltanak a hevítéses dohánytermékekre, jelentős mértékben csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, valamint a dohányzással összefüggő potenciális egészségügyi ártalmak és megbetegedések kockázatát – azokkal a dohányosokkal szemben, akik továbbra is cigarettáznak.
A 12 hónaposra tervezett vizsgálat első 6 hónapjának eredményei azt mutatták, hogy amennyiben valaki a cigarettáról teljes mértékben átáll a hevítéses dohánytermékek használatára, számos, a károsanyagoknak való „kitettséget mutató biomarkere” (BoE) statisztikailag kimutatható módon és szignifikáns mértékben megváltozik, csakúgy, mint a potenciális egészségügyi ártalmaknak való kitettsége, amelyet a „potenciális ártalmak biomarkereiként” (BoPH) ír le a tudomány.
A legtöbb biomarker tekintetében a hevítéses dohányterméket fogyasztók szervezetében kimutatott csökkenés hasonló volt ahhoz, amelyet azoknál mértek, akik teljesen leszoktak a dohányzásról.
A kutatás bizonyítja, hogy azok, akik kizárólag hevítéses dohányterméket használnak, csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, amellyel egyúttal mérséklik a dohányzással összefüggő megbetegedések kialakulásának kockázatát is.
A teljes cikk a növekedés.hu portálon olvasható.