• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Milyen lesz az E-recept a gyakorlatban?

Lapszemle Forrás: HGYSZ

Javasolt áttekinteni, hogy mit tudhattunk meg eddig az eRecept gyakorlati alkalmazásáról.

Néhány héttel ezelőtt adta hírül az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), hogy sikeresen lezárult az intézményközi adatáramlást megvalósítását célzó TIOP projektjük. Ez lényegében azt jelenti, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működéséhez szükséges alapfeltételek biztosítottak, így nincs akadálya annak, hogy 2016 elejétől elkezdődjön az e-egészségügy különböző elemeinek és funkcióinak tesztelése a pilot intézményekben. Ha minden jól alakul, akkor az eRecept használata 2017 januárjától minden gyógyszertárban kötelezővé válik. Bár az egyes elemek a rendszer kipróbálása közben tapasztaltak alapján még változhatnak, javasolt áttekinteni, hogy mit tudhattunk meg eddig az eRecept gyakorlati alkalmazásáról - foglalta össze az eddig tudhatókat a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége lapja, a hgysz.hu.

Ha az orvos úgy határoz, hogy a korábbiaknak megfelelően papír alapú vényt állít ki, akkor a jelenlegi gyakorlathoz képest nem lesz jelentős változás: az EESZT-ben csak az orvosi vizsgálathoz kapcsolódó adatokat kell rögzítenie. Az elektronikus vény felírása a gyakorlatban ezzel szemben azt jelenteni, hogy az orvos a saját vényfelíró programjának segítségével a szükséges adatokat nem papírra nyomtatja ki, hanem az EESZT-ben elektronikus vényként rögzíti majd. Ennek módosítására a rögzítést követően az orvos részéről sem lesz lehetőség. Ha javításra lenne szükség, akkor érvényteleníteni lehet majd az e-vényt, és újat kell rögzíteni helyette.

Elektronikus vény kiváltásánál az első lépés a gyógyszertárban a beteg azonosítása lesz. A gyógyszertár az EESZT-ből a beteg TAJ száma alapján kérdezi majd le az éppen érvényes vények adatait. Ehhez a betegek a saját vényeik kiváltásához használhatják a TAJ kártyájukat és a személyazonosító okmányaikat, vagy a korábban kinyomtatott tájékoztatót. A családtagok és ismerősök vényeinek kiváltásához viszont mindenképpen a kinyomtatott tájékoztatóra lesz szükség. Ezért, aki biztosan tudja, hogy nem ő fogja kiváltani a saját receptjeit, annak ezt mindenképpen jeleznie kell majd az orvosnál. A teljes cikk a magyarázatokkal

Legolvasottabb cikkeink