• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Milyen mellékhatásai vannak a koronavakcináknak?

Lapszemle 2020.12.14 Forrás: qubit.hu
Milyen mellékhatásai vannak a koronavakcináknak?

Most már nem kell kizárólag a gyártók szavára alapozni, hiszen egyre több tapasztalati beszámoló kerül elő az oltásokról.

Bár az egyes vakcinák hatékonysága változó, a biztonságosságukról ugyanazt állítják a fejlesztők: komoly mellékhatásuk nincs, legfeljebb a koronavírus-fertőzés enyhe tüneteit (gyengeség, fejfájás, hidegrázás) válthatják ki, mint minden védőoltás. De most már nem kell kizárólag a gyártók szavára alapozni, hiszen egyre több tapasztalati beszámoló kerül elő az oltásokról - írta a qubit.hu.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája, Peter Chin-Hong szerint a Pfizer és a Moderna klinikai tesztjein részt vett 75 ezer ember 25–50 százaléka számolt be valamilyen mellékhatásról, de csak 15 százalékuknál tartott egy napnál tovább, míg elmúltak a tünetek. „Ez csak azt jelenti, hogy az immunrendszer próbál aktiválódni, mivel ismeretlen dologgal találkozik. Ebben a vakcinában nincs vírus, teljesen fertőzésmentes” – mondta a szakértő.

A Moderna-vakcina második dózisát követően az alanyok 9,7 százaléka számolt be fáradtságról, 8,9 százaléka izomfájdalomról, 5,2 százaléka ízületi fájdalomról, 4,5 százaléka fejfájásról, 4,1 százaléka pedig az oltás helyén jelentkező fájdalomról. 

A brit szabályozó hatóságok szerdán jelezték, hogy a Pfizer és a BioNTech vakcináját nem ajánlják olyanoknak, akiknek valaha volt már súlyos allergiás reakciójuk élelmiszerre, gyógyszerre vagy más védőoltásra. Az oltások első napján ugyanis a brit közegészségügyi szerv, az NHS két dolgozójánál is komoly allergiás reakciót váltott ki a vakcina – az anafilaxiás jellegű reakció jellemzően bőrpírrel, légzési nehézséggel és vérnyomáscsökkenéssel járhat.

A Pfizer-BioNTech vakcinájának második dózisa után a Modernáénál jóval kevesebben, 2 százaléknyian tapasztaltak fejfájást, és csak az alanyok 3,8 százalékánál jelentkezett fáradtság. További vakcinák, további részletek a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink