• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mindannyian azért dolgozunk, hogy megállítsuk a vírust

Lapszemle 2021.02.05 Forrás: Origo
Mindannyian azért dolgozunk, hogy megállítsuk a vírust

Decemberhez képest mostanra 33-35 százalékkal csökkent az ellátásra szoruló gyanús és pozitív esetek száma.

„Hónapokon keresztül valamennyien áldozatokat hoztunk a járvány megfékezése érdekében és számos nemzetközi példa mutatja, hogy alig néhány hét leforgása alatt is súlyos következményei lehetnek a korai enyhítésnek" – mondta az Origónak Bedros J.Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója, a miniszterelnök főtanácsadója.

Hozzátette: az elmúlt hetekben csökkentek a számok, de a napokban enyhén emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. Éppen ezért a kormány azon dolgozik, hogy minél hamarabb a lehető legtöbb vakcinát be tudja hozni. „Tudom és megértem, hogy sokan kezdenek már elfáradni, mert vannak olyan szabályok, amelyeket bizonyos területeken egyre nehezebb betartani, de tudomásul kell venni, hogy amíg nem érjük el a nyájimmunitást, csak így tudunk védekezni" – hangsúlyozta a főigazgató.

Azt is kiemelte, hogy bár csökken az új COVID-fertőzöttek száma a kórházban, és egyre több beteget gyógyítanak meg, a tesztelések és a védőoltások beadása továbbra is jelentősen terheli a kórház dolgozóit –pihenésre nem sok lehetőség van. „Rendkívüli időkben, erejüket megfeszítve álltak kiválóan helyt orvosaink, nővéreink, akik valóban örülnének a pihenésnek, de amíg a járvány tart, menni kell tovább, hogy minél több ember életét tudjuk megmenteni" – mondta.

Másként kezelik-e a most a betegeket, mint a tavaszi vagy az őszi időszakban? Milyen gyógyszereket tudnak jelenleg használni? Alkalmazzák-e a bamlanivimab nevű készítményt? 

A kezelés módja nem változott, de kétségtelen, hogy sokkal több tapasztalat van a hátunk mögött, sokkal több információ áll a rendelkezésünkre és a gyógyszeres terápiára vonatkozó iránymutatások is bővültek a tavaly tavaszi hullám óta. Minden feltétel adott, lélegeztetőgépek, maszkok, szükséges eszközök, a COVID-ellátásra szolgáló remdesivir és farapiravir hatóanyagú antivirális gyógyszerek is a rendelkezésünkre állnak. Mi nem használjuk a bamlanivimabot, ez a készítmény egyelőre az Országos Korányi Pulmonológiai Intézményben, valamint a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben áll rendelkezésre. Ha szélesebb körben elérhetővé válik, mi is adjuk a betegeinknek.

Most, hogy az egészségügyi dolgozókat beoltották, lehet már vizsgálni, hogy a vakcina mennyi ideig ad védettséget? Ezt Magyarországon vizsgálják a beoltottaknál?

Nem lehet még vizsgálni, egyszerűen nem múlt még el elegendő idő; a második oltás beadása után is legfeljebb pár héttel vagyunk túl. Legalább 4-6 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy érdemben lehessen vizsgálni a védettséget, ehhez havonta kell ellenőrizni az antitest-szintet. Továbbiak az interjúban

Legolvasottabb cikkeink