Eredményeik fontosak lehetnek azok számára, akik egészségesebb táplálkozási gyakorlatot szeretnének elérni.
Nem számít, hogy menni a súlyunk, hajlamosak vagyunk az igazság elferdítésére, ha étkezésünkről és a bevitt kalóriákról faggatnak bennünket – állítja egy új kutatás. Egy másik pedig a mögöttes okokat is tudni véli, írja a hvg.hu.
A kutatók körülbelül ezer embert kérdeztek meg, és több száz felnőttel végeztek kísérleteket egy amerikai nagyvárosban és egyetemen. Az egyik kísérlet az M&M és a mazsola közötti választást kínálta snackként. Amikor a résztvevők egyetemi diáktársaik jelenlétében voltak, mindössze 12 százalékuk választotta az egészségesebb mazsolát. Amikor azonban a résztvevők egy másik egyetemről érkezett ismeretlen hallgatókkal voltak együtt, ez az arány 31 százalékra nőtt. Hogy mi ennek az oka? A kutatók azzal érveltek, hogy az emberek gyakran azért választanak egészségesebb ételeket, hogy pozitívabb benyomást keltsenek másokban. „Eredményeink nagyon fontosak lehetnek azok számára, akik egészségesebb táplálkozási gyakorlatot szeretnének elérni" – írják a szakemberek a Psychology & Marketing folyóiratban.