• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden 10. fiatalnak szüksége van sürgős fogamzásgátlásra

Lapszemle Forrás: hirado.hu

A hamarabb bekövetkező nemi éréssel és a korán kezdődő szexuális érdeklődéssel a szülők a legtöbbször nem tudnak mit kezdeni.

A 16-25 év közötti fiatalok közül minden harmadik legalább hetente egyszer él nemi életet, ennek ellenére a korosztály egynegyede még soha nem használt semmilyen fogamzásgátló módszert – derül ki egy friss hazai kutatásból. A 19 éven aluliak körében pedig csaknem minden második terhesség abortusszal végződik. Hosszú évtizedek alatt semmit sem javult a fiatalok szexuális kultúrája, sőt, sok minden romlott – mondta a hirado.hu-nak Séllei Györgyi szexológus, mediátor.

A 14-18 év közötti fiatalok szexuális élete még nem rendszeres, hanem esetleges, ehhez viszont nem sajátítják el a megfelelő védekezési módokat; erre egyáltalán nincsenek felkészítve.

A védőnők foglalkoznak szexuális neveléssel az iskolában, de ez az évi egy-egy óra nagyon kevés. Ráadásul ez a csekély információ is későn érkezik a gyerekekhez, pedig már egészen kicsi kortól fontos lenne, hogy ne kezeljék tabuként vagy prűd módon a témát a családban.

Mindenképpen érdemes megvárni, amíg a gyerek magától kérdez – mondta Geist Klára pszichológus. Ha már szóba kerül a test, a nemiség, akkor pedig a legjobb módszer, ha a szülő visszakérdez, hogy a gyerek mit gondol a témáról, és kiegészíti, helyesbíti, amit a gyerek nem jól tud, vagy gondol.

A legtöbb esetben, mire először beszélnek a szexről, addigra már a testi érés bekövetkezik, az interneten pedig már több dolgot olvasott, látott a gyerek, és a kortársaitól is eljutott hozzá számos fél- vagy álinformáció. Ezek a hatások azonban drasztikusan befolyásolják a fiatalok szexuális ízlését.

Néhány éve az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) készített egy felmérést 3000 általános és középiskolás diák bevonásával a kamaszok párkapcsolati attitűdjeiről, amiből kiderült, hogy a 13-14 éves gyerekek már túl vannak az első szexuális élményen. A fiatalok azt is elmondták, hogy az első nemi aktusra legtöbbször hirtelen, védekezés nélkül került sor annak ellenére, hogy tudták, a szex következménye a terhesség, de sokan hitték azt, hogy az első alkalommal kizárt a fogamzás.

Ezt megerősíti Szőnyi György szülész-nőgyógyász is, aki valóban úgy véli, hogy egy felfokozott pillanat hatására a 14-15 éves fiatalok könnyen sodródnak olyan helyzetbe, nem tervezetten, hogy szexuális viszonyba kerüljenek egymással. Viszont a sekélyes tudásuk és a megfelelő háttértámogatás hiánya miatt tényleg sokan nem védekeznek semmilyen módon sem a nem kívánt terhesség, sem a nemi betegségek ellen.