• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Minden a hat oltásról – itt a nagy vakcinakörkép!

Lapszemle 2021.01.27 Forrás: valaszonline.hu
Minden a hat oltásról – itt a nagy vakcinakörkép!

A magyar szakemberek szakmailag európai szinten állnak, „politikai ellenanyagtermelő képességben” viszont lehet különbség.

Magyarország az uniós országok közül először ideiglenes nemzeti engedélyt adott az orosz Szputnyik V vakcinának. Szijjártó Péter külügyminiszter egymillió ember oltására elegendő mennyiség megvásárlására már szerződést is kötött. A múlt héten az oxfordi vakcinára is az uniós engedély előtt került rá a magyar pecsét. Sőt, a kínai oltóanyagból is vásárolunk egymilliót. Példátlan nyomásgyakorlás a magyar hatóságokra? A magyar lakosságra? Vagy racionális döntés az akadozó nyugati szállítmányok pótlására? Mit jelent mindez a gyakorlatban, hiszen egyelőre egyik oltóanyaggal sem lehet oltani. Mit akarnak az oxfordiak és a németek az oroszoktól? A Válasz Online összegyűjtötte a legfontosabb kérdéseket és mindent, amit tudni lehet arról a hat vakcináról, amely közül rövidesen választani lehet.

Magyarország a múlt héten nemzeti, ideiglenes engedélyt adott két olyan oltóanyagra, amelyre Brüsszel még nem ütötte rá az uniós pecsétet. Miben különbözik a magyar és az uniós hatósági engedély? Az uniós engedélynél a centralizált vizsgálat során valamennyi ország nemzeti hatóságának – Magyarországnak is – lehetősége van kérdéseket feltenni, aggályokat felvetni a gyártónak és a hatóságnak is. A magyar engedélyezésnél csak a hazai szakemberek szaktudására számíthatunk. 

A magyar hatóság szakemberei gyengébb tudásúak az uniósoknál? Nem, szakmailag és gyakorlottságban európai szinten állunk. „Politikai ellenanyagtermelő képességben” viszont lehet különbség az amerikai, az európai és egy kisebb ország nemzeti hatósága között. Nem véletlen, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok is centralizált eljárásokat folytat. A magyar kormány meggyőzőképességét ismerjük, ám a hatóság vezetői nem gyenge bábok, rendszerint multinacionális gyógyszeripari óriásoktól érkeznek, és rendre oda is térnek vissza közszolgálatuk után. Kevésbé kitettek a hatalomnak, mint más hatóságok vezetői. 

A magyar politikusok lepacsizták az oroszokkal a Szputnyik V beszerzését, a kockázatot pedig mi viseljük? Senkinek sem kötelező az orosz oltást választani. Nem tartjuk helyesnek, ha a kormány nyomást helyez a hatóságra, de a vakcina beszerzésére léteznek racionális érvek. Ez egy modern, de kipróbált technológiát alkalmazó vektorvakcina, és – szemben a kínaiakkal – az orosz gyógyszeripar a legmodernebb készítményét kínálja. A legfontosabb azonban, hogy az oroszok hajlandók voltak becsatlakozni a nyugati engedélyezési rendszerbe. A múlt héten az uniós követelmények szerint benyújtották az engedélyezési dokumentációt az Európai Unió Gyógyszerügynökségének (EMA). Vagyis az oroszból rövidesen európai engedéllyel rendelkező vakcina lehet.

A magyar hatóságok pedig ismerik a szeptember 7-én indult klinikai vizsgálat eredményét, amelybe az oroszok 40 ezer 18-111 év közötti önkéntest vontak be. Közülük 10 ezer kapott placebót, a többi valódi oltóanyagot. Mindez placebókontrollos kettős vak vizsgálat keretében történt, tehát sem az oltottak, sem az orvosok nem tudták, ki kapta a fiziológiás sóoldatot a fecskendőben és ki a valódi vakcinát. Az eredményről szóló publikációt nem sikerült fellelnünk, így csak annyit tudunk, hogy az oltás a gyár szerint 90 százalékban hatásos.

Miért lényeges ez az egész hókuszpókusz-vizsgálósdi, ha közben kipróbálták több mint egymillió emberen az orosz és a kínai vakcinát is. Nem mindegy, mi van a papírokon? Nem, mert a hatóságok és az orvosok is ez alapján döntik el, mennyire hatásos és biztonságos egy oltóanyag, és saját pácienseiknek melyiket ajánlják. A magyar hatóság a végső engedélyezés fázisában remélhetően nyilvánosságra hozza a klinikai eredményeket. 

Ez még nem a végső engedély? Nem, egyelőre nem lehet oltani a Szputnyik V-vel Magyarországon. Hazánkban az oltóanyagoknak kétfázisú az engedélyezése, és az oroszok még csak az elsőt kapták meg. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a dokumentációt vizsgálja, a konkrét ampullák tartalmát nem nézi. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) fokozott biztonságú laboratóriumában ellenőrzik, hogy a konkrét vakcinák rendben vannak-e. Például, hogy nincs-e bennük teljes koronavírus, csak a tüskefehérje. A vizsgálat gyártási tételenként történik.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink