• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Minden, amit a tömeges Kinder-visszahívásról tudni kell

Lapszemle 2022.04.08 Forrás: rtl.hu
Minden, amit a tömeges Kinder-visszahívásról tudni kell

Az ECDC azt közölte, hogy szokatlanul sok gyermek került kórházba, némelyikük súlyos klinikai tünetekkel, például véres hasmenéssel.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb horderejű termékvisszahívása van jelenleg folyamatban Európában és Magyarországon. Szinte minden hazai élelmiszerbolt érintett lehet, sokan vásárolhattak ugyanis húsvétra a visszahívásban szereplő csokikból, írja az rtl.hu

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerdai közleménye szerint az első szalmonellás esetet 2022. január 7-én azonosították az Egyesült Királyságban. A járványügyi szakemberek szerint a megbetegedésekért a monofázisos Salmonella Typhimurium baktérium a felelős, és eddig kilenc országban okozott igazoltan vagy erősen gyaníthatóan tömeges fertőzést. 

2022. április 5-ig összesen 134 esetet jelentettek, főként 10 év alatti gyermekek körében.  

Az ECDC azt közölte, hogy szokatlanul sok gyermek került kórházba, némelyikük súlyos klinikai tünetekkel, például véres hasmenéssel. „A betegekkel folytatott interjúk és a kezdeti analitikus epidemiológiai vizsgálatok alapján a fertőzés valószínűsíthető útvonalaként bizonyos csokoládétermékeket azonosítottak” – fogalmazott az európai hatóság.

Megbetegedéseket eddig Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Luxemburgban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és az Egyesült Királyságban észleltek, ezekben az országokban indították meg a szalmonellával potenciálisan szennyezett termékek visszahívását.

A közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságok további vizsgálatokat folytatnak azokban az országokban, ahol eseteket jelentettek, hogy azonosítsák a fertőzés okát és mértékét, és biztosítsák, hogy a fertőzött termékek ne kerüljenek forgalomba. Az ECDC és az EFSA értékelni fogja az egyes országokból bejövő adatokat, és járványügyi gyorsértékelést készítenek, ezt a jövő héten teszik közzé, írja az rtl.hu. 

A visszahívásról több hazai áruházlánc tájékoztatókat jelentett meg. Az oldalaikon közlik a náluk forgalmazott, visszahívás alatt álló termékeket, illetve a visszavételre vonatkozó információkat. Ezekben több eltérés is lehet egymáshoz és a nébihes listához képest. Például az Aldiban csak három termékről szól a visszahívás, de ezekből az egyik a korábban kapható volt adventi kalendárium. A Müllerben is lehet kapni olyan Kinder-termékeket, amiket nem a Ferrero Magyarország, hanem a Ferrero Deutschland forgalmaz, érdemes tehát mindegyik listát ellenőrizni.

Legolvasottabb cikkeink