• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Minden betegút Ajkára vezet?

Lapszemle Forrás: Napló Online

A tapolcai kórház aktív szolgáltatásai az itt élőknek és a turistáknak hiányoznak.

Július elsejével megszűnt az aktív sebészeti és belgyógyászati ellátás a tapolcai kórházban, de a téma továbbra is élénken foglalkoztatja az embereket. Sőt, azóta már megtapasztalhatták, milyen az új rendszer. A megyei lap kerekasztal-beszélgetésre hívta azokat a közéleti személyeket, akik korábban is megszólaltak már e témában – olvasható a Napló – online oldalán.

A struktúraváltás óta volt demonstráció, aláírásgyűjtés, heves vitáktól kísért képviselő-testületi ülés, lakossági fórum, államtitkár-látogatás. A városi kórház aktív osztályainak megszüntetése ma is kérdéseket generál. Érvek, ellenérvek hangzottak el, ütköztek a vélemények a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselő, Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselő, Császár László tapolcai polgármester, Dobó Zoltán jobbikos megyei önkormányzati képviselő, Lévai József szocialista önkormányzati képviselő, Toronyi Tibor, a Jobbik tapolcai elnöke, dr. Csonka László nyugalmazott főorvos, Rátosi Ferenc sümegi polgármester és Krisztin N. László badacsonytomaji polgármester vett részt. A vita előtt dr. Lang Zsuzsanna orvos igazgató tartott tájékoztatót – írja a lap.

Lasztovicza Jenő kiemelte: szó sincs a Tapolcai Deák Ferenc Kórház bezárásáról. A kórházat az elmúlt 15 évben sokszor fenyegette a bezárás veszélye, de azt a mindenkori városvezetéssel összefogva sikerült megakadályozni. Az orvostudomány jelenlegi szintjén az egynapos sebészet egyre jelentősebb szerepet fog játszani. Ennek aránya a fejlett nyugat-európai országokban már most 4060 %, a tengerentúlon 80 %, míg hazánkban csak 8 % körüli – húzta alá Lasztovicza, hozzátéve azt is, a fejlesztési pályázaton elnyert 640 millió forint biztosítja, hogy a kórházat hosszú távú fenntartható fejlődési pályára állítsuk a munkahelyek megőrzése érdekében.

A tapolcai betegellátás zavartalan. Erre garancia az egykapus ügyeleti rendszer bevezetése és a mentőkapacitás bővítése. A már elnyert 640 millió forintos fejlesztésen kívül a kórház készül egy újabb struktúraváltási pályázatra is, amelynek keretében egynapos sebészeti műtőblokk, sürgősségi ellátóhely, nappali kórház valósulhat meg – mondta Császár László, aki így folytatta: 120 millió forint elnyert pályázati összeg keretében jelenleg is folyik 18 egészségügyi szakdolgozó hiányszakmás képzése és szakdolgozók továbbképzése. Bízunk benne, hogy ezek az elképzelések hosszú távon biztosítják az egészségügyi intézmény működését és finanszírozhatóságát – tette hozzá Császár.

Krisztin N. László szerint a tapolcai kórház aktív szolgáltatásai az itt élőknek és a turistáknak hiányoznak, úgy tűnik, a térség ellátási színvonala csökkent. Kérjük a térség politikusait, miután a kórház teljes megszüntetését sikeresen megakadályozták, ha lehet, próbáljanak az aktív ellátások visszaszerzésében is közbenjárni! – hangsúlyozta Krisztin N. László.

Hiányolom az időbeni tájékoztatást, amit a döntéshozók elmulasztottak megtenni az érintett önkormányzatok felé. Úgy döntöttek a tapolcai kórház sorsáról, hogy az itt élők véleményét nem hallgatták meg, de még magáról a döntés előkészítéséről sem tudhattunk – húzta alá Rátosi Ferenc, aki így folytatta: Az itt élők nevében kérem, hogy véleményünk meghallgatása nélkül ne hozzanak a jövőben minket érintő döntéseket! A struktúraváltás óta már érezhettük a változás negatívumait saját bőrünkön, gondolok például a megnövekedett betegutakra. Bizonytalan, kit, mikor, hova kell szállítani adott szituációban, de a látogatás pluszköltségei is sokaknak anyagi megterhelést jelentenek.

A pártérdekek kizárólagos érvényesülését bizonyítja a több mint 10 000 támogató nyilatkozat, (amit egy hét alatt sikerült összegyűjtenünk) semmibe vétele. Az aktív sebészet és belgyógyászat elvesztése sem orvosszakmailag, sem gazdaságilag, sem városstratégiailag nem indokolható – mondta Dobó Zoltán, aki hozzátette azt is, a város fejlődésének egyik legfontosabb alapköve a kórházuk volt. A kórház hiánya, ugyanúgy, ahogy a munkahelyek eltűnése, drámaian felgyorsítja az amúgy is jelentős elvándorlást. Amit a kormányzat megspórol a tapolcai kórházon, azt a már amúgy is végletekig kifacsart magyar adófizetőkkel fizettetik meg többszörösen, hiszen messzebbre kell utazni beteglátogatóba – emelte ki Dobó.

A városvezetés nem tett meg mindent az aktív osztályok megmaradásáért, ahelyett, hogy mellénk álltak volna, bennünket támadnak. A struktúraváltás miatt kb. 18-19 fővel csökkent az intézmény létszáma, ami visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el. Betegként és hozzátartozóként is visszafejlődésként élik meg a lakosok – mutatott rá Toronyi Tibor.

A betegutak néha a józan ésszel összeegyeztethetetlenek. Nem számolnak a betegek terhelésével és hozzátartozóik anyagi szempontjaival. A tapolcai intézményből azóta (és közvetlenül az átalakítás előtt, de miatta) sok szakember távozott. Huszonegy személy - az alkalmazottak több mint 10 %-a – húzta alá dr. Csonka László. A teljes cikk a Napló – online oldalán olvasható!

Legolvasottabb cikkeink