• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden egymilliomodik droghasználat halálos

Lapszemle Forrás: 24 Óra

Évente minimum 45 millió alkalommal fogyasztanak drogot hazánkban.

Hétvégenként átlagosan 350 ezer ember drogozik, akik közül több mint 24 ezer számít problémásnak, míg a függők közé 14 ezren tartoznak. Ezeket a megdöbbentő adatokat dr. Zacher Gábor, a televízió képernyőjéről is jól ismert toxikológus főorvos ismertette azon a nagysikerű konferencián, amit a Bánki Alapítvány Kuratóriuma szervezett a Wass Albert Művelődési Házban pedagógusok, védőnők és szülők számára. Olyan felnőtteknek, akik kisebb-nagyobb gyerekek nevelésével foglalkoznak, de életkorukból adódóan keveset tudnak a kábítószerekről és főleg azok hatásainak felismeréséről – olvasható a 24 Óra – online oldalán.

Ha bárki azt hiszi, hogy a drogozás hozzátartozik az ifjúság életformájához, téved. Annak gyökerei ugyanis a családok életviteléig nyúlnak vissza. Mert az is megdöbbentő statisztikai adat, hogy átlagosan hét percet foglalkoznak a szülők gyerekeikkel naponta, akik viszont csaknem három órát ülnek a számítógépek előtt és szörföznek a világhálón, míg a felnőttek ennél is több időt töltenek különböző tévéműsorok nézésével. Mindez nagyban hozzájárul a drogok kipróbálásához és későbbi használatához. Sajnos, sokan ezekkel kívánják pótolni a törődés, a személyes kapcsolatok hiányát.

Bizony nincs érdemi megelőzés sem, ami összefüggésben van azzal, hogy a mai fiatalok szüleinek nincs drogos tapasztalata. Az pedig hatalmas tévedés, hogy az osztályfőnöki órákon lehet érdemi párbeszédet folytatni erről a komoly problémáról. A szakember úgy véli, épp úgy nem lehet, mint évtizedekkel ezelőtt a szexuális felvilágosításról sem lehetett iskolai keretek között.

A valós tények lehető legszélesebb körben történő publikálása talán megoldást jelenthet. Mint például az, hogy minden egymilliomodik droghasználat végződik halállal a túladagolás miatt. Főleg az utóbbi néhány évben, mert olyan ismeretlen eredetű anyagok kerültek forgalomba még fürdősók formájában is, melyek összetételéről, erejéről nemhogy a fogyasztók, de még a szerek terjesztői sem tudnak semmit. Nem véletlen, hogy csak tavaly több mint kétezer túladagolt fiatal került a Péterffy Sándor utcai kórházba. S akkor még más klinikák adatairól nem is szóltunk.

Dr. Zacher Gábor szavait idézve – a gyereknevelés valóban a legveszélyesebb extrém sport – írja a lap.