• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Minden 3. egészségügyi dolgozó eltűnik itthon

Lapszemle 2018.06.06 Forrás: hirtv.hu
Minden 3. egészségügyi dolgozó eltűnik itthon

Az orvosoknál a munkahelyi légkör, a munkahelyi körülmények, a gyógyítás szabadsága fontosabb szempont a pénznél.

A magyarországi egészségügyi dolgozók csaknem harmada külföldön dolgozik, vagy Magyarországon él ugyan, de elhagyta a pályát – jelentette be egy szegedi tanácskozáson a Magyar Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály ugyanakkor hangsúlyozta, nem a pénz az elsődleges a pályaelhagyóknál vagy a kivándorlóknál, hanem ennél sokkal fontosabbak a munkahelyi körülmények, a gyógyítás szabadsága. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a demográfiai problémákat emelte ki, szerinte ha marad a jelenlegi gyermekvállalási kedv, 2060-ra 6,7 millióra fogyhat a magyar - olvasható a hirtv.hu-n.

A 30 éves magyar nők több mint felének nincs gyermeke, és Budapest mellett öt megyében is az uniós átlagnál később vállalják első gyermeküket. Az államtitkár szerint egyértelműen a kor a terméketlenség legfőbb oka. „27 éves kor után kezd el csökkenni a termékenység a hölgyeknél, ami 35 éves kor fölött rohamosan romlik, így a teherbeesés lehetősége is. Hogyha egy szakmai műszóval a petefészek-kapacitásra lefordítjuk, akkor ez a 30 éves nőknél 12 százalékot jelent, míg ez a szám a 40. életévnél már csak 3 százalék. És nem is a százalékok a lényegesek, hanem sokkal inkább az, hogy a petefészek-kapacitás önmagában a kor miatt 81 százalékos változást mutat” – fejtette ki Mészáros János, egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

Nem elsősorban az alacsony fizetés miatt mennek külföldre a fiatal egészségügyi szakemberek – ezt már a Kórházszövetség elnöke mondta. „Csak embernek szerettük volna érezni magunkat a munkahelyünkön. Ezt egy rezidens kolléga mondta, aki jelenleg már nem dolgozik Magyarországon. Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a külföldre távozó orvos kollégáknál nem a bér az elsődleges. Ez minden egyes felmérésben legalább a 4., 5., 6. helyen. A munkahelyi légkör, a munkahelyi körülmények, a gyógyítás szabadsága, ezek az elsődlegesek” – mondta Svébis Mihály.

A bíróság április végén kötelezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy 15 napon belül hozza nyilvánosságra a kórházi fertőzéses eseteket, de ez máig sem történt meg. Svébis Mihály biztos benne, hogy nyilvánosak lesznek az adatok, de szerinte a félelem csökkentése érdekében el is kellene magyarázni az embereknek, hogy mi áll az adatok mögött.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink