• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Minden második baba császármetszéssel születik Kecskeméten

Lapszemle 2023.04.19 Forrás: merce.hu
Minden második baba császármetszéssel születik Kecskeméten

A kecskeméti szülészet kapcsán nem először utalnak jelek az önkényes és túlzott mértékű orvosi beavatkozásra.

Általános jelenség, hogy túlságosan magas a császármetszések száma Magyarországon. Egy kecskeméti szülésfelkészítő szakember adatelemzésének köszönhetően pedig most az is kiderült, hogy az utóbbi években Kecskeméten még az országos átlagnál is magasabb ez az arány, egészen pontosan minden második kisbaba jött így világra - írja a mérce.hu.

Kovács-Dandi Csilla az Eötvös Loránd Tudományegyetem perinatális szaktanácsadó hallgatójaként készített figyelemfelhívó plakátot, bemutatva a 2015 és 2021 közötti időszak császármetszéseinek arányát Kecskeméten az országos adatokhoz viszonyítva. Mint Facebook-oldalán írja, ezekben az években végig 6-11%-kal volt több a császármetszések aránya Kecskeméten. Ez a tendencia 2020-ban érte el a csúcsát 52,29%-kal, 3054-es születésszám mellett. Volt tehát olyan év, amikor a gyerekek több mint fele nem természetes úton született a városban.

A beavatkozások jelentős mértékű indokolatlanságát támasztja alá az is, hogy 2021-ben ugyan kevesebb, 2750 baba született, a császármetszési arány ennek ellenére nem csökkent ilyen látványosan, mindössze 51,35%-ra. Vagyis a 2020-2021-es adatok alapján Kecskeméten minden második baba császármetszéssel jött a világra, ami az év 365 napjára vetítve azt jelenti, hogy átlag napi 4 császármetszés történt ebben a két évben. Viszonyításképp: mindeközben a 2021-es országos átlag 40,63% volt. Ha pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását vesszük alapul, amely szerint 10-15 százalék volna az ideális, még súlyosabbnak tűnik a helyzet.

Ez nagyon magas arány, amely mögött biztosan állnak indokolatlanul végzett császármetszések is. Holott – mint arra Kovács-Dandi Csilla is felhívta a figyelmet – ez a beavatkozás „nem egyszerű és nagyszerű, gyors és biztonságos. Számos komoly kockázata van az anyára, a gyermekre, és a későbbi gyermekvállalásra nézve”, jelentős nehézségeket okozhat az anya-gyermek kötődésben, hogy a baba nem találkozik születése után rögtön az édesanyjával, az anyából egy időre magatehetetlen páciens lesz, a műtéti beavatkozás traumája pedig hosszan elkísérheti őt és a gyermeket is.

A kecskeméti szülészet kapcsán nem először utalnak jelek az önkényes és túlzott mértékű orvosi beavatkozásra. Mint arról 2021. februárjában beszámoltunk a Mércén, a Másállapotot a Szülészetben aktivistacsoport panasza nyomán vizsgálat indult a Bács-Kiskun Megyei Kórház szülészetén, miután sokan arról számoltak be, hogy a szülészeten a pozitív koronavírustesztet produkáló nőkön automatikusan császármetszést végeztek annak ellenére, hogy ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása szerint sem indokolta semmi.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink