• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden orvosi szakterületen hiány van

Lapszemle Forrás: hazipatika.com

A kórházszövetség új elnöke szerint fontos, hogy a dolgozókat anyagilag is jobban megbecsüljék.

A kórházszövetség új elnöke szerint fontos, hogy a dolgozókat anyagilag is jobban megbecsüljék, csökkentsék az orvosok elvándorlását, rövidebbek legyenek a várólisták és javuljon az egészségügy megítélése. Velkey Györggyel a HáziPatika készített interjút.

- Milyen helyzetet örökölt elődjétől? Melyek a legfőbb kihívások a Kórházszövetség előtt?
- A Kórházszövetség a legnagyobb szolgáltatói szervezet. Kilenc éve vagyok tagja a közvetlen irányításnak: először vezetőségi, majd elnökségi tag lettem, három éve pedig jelölt elnökké választottak, így a szövetség tevékenységének eddigi alakításában is volt részem. Ez egy anyagilag és a szervezeti kultúráját tekintve is konszolidált szervezet. Szeretném a megkezdett utat folytatni, de vannak fontos hangsúlyváltások, amelyeket szeretnék megvalósítani.

- Mire gondol pontosan?
- Lezajlott a kórházak vezetésében egy generációváltás, megfiatalodott a Kórházszövetség elnöksége is. Szeretném, ha az elnökségben jobb lenne a feladatmegosztás: az egyes elnökségi tagok más-más témáért lennének felelősök. Azaz egy szervezettebb szakértői munkát szeretnék. Ehhez hatékonyabb kommunikációt is tervezünk. De ide tartozik, hogy a tagszervezetekkel és az egészségpolitika irányítóival is szorosabb kapcsolatot szeretnék kialakítani, egy személyesebb, konzultatív mechanizmus kiépítésével.

- Melyek a legfőbb problémák?
- "Minden orvosi szakterületen hiány van" A problémák sok szempontból változatlanok: az ágazatban és a kórházaknál továbbra is a forráshiány az egyik legsúlyosabb gond. Az emberierőforrás-krízis is nagyon fontos, csakúgy, mint az egészségügy társadalmi megítélése. Emellett az orvos-beteg viszonyról is bőven van mit beszélni. De jó lenne, ha az új térségi modell is megtelne élettel, tartalommal.

- Egyre több magánszolgáltató lép a piacra. Ön szerint mi lenne az ideális megoszlás a magán- és az állami ellátás között?
- A legfontosabbnak azt tartom, hogy Magyarországon megmaradjon és életképesen működjön a szolidaritás elvű, egységes egészségügyi biztosítási rendszer. Minden magyar lakosnak elérhető legyen egy világosan körülhatárolható, magas színvonalú és megfelelő komfortot biztosító egészségügyi szolgáltatás - ez a kiindulópont. A Kórházszövetség ezt tartja etikusnak szakmailag és emberileg is. Természetes és jó irány, hogy mindemellett magán egészségügyi ellátások is léteznek. Szerencsés volna pontos szabályzókat kialakítani, hogy ezek az ellátások is a meglévő kórházi infrastruktúrában valósulhassanak meg.

Ez a kórházakat is segíthetné pénzügyileg. Azaz, a szokásos munkaidő-kereteken túl, a munkatársak a kórházi műtők, ambuláns kapacitások használatával elégíthetnék ki az extra igényeket. Hangsúlyozni kell, hogy tiszta viszonyok közepette, a munkaidőben végzett és a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátások mellett ez egy munkaidőn túli, extra szolgáltatásrendszert jelentene. Ez javítani tudná a kórházak helyzetét, és a kórházban dolgozó kollégáknak is többletbevételt jelentene. Egyúttal hozzájárulhat a hálapénz megszüntetéséhez is. A teljes interjú