• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mindenhol jelen van egy súlyos egészségügyi problémákat okozó anyag

Lapszemle 2024.04.23 Forrás: economx.hu
Mindenhol jelen van egy súlyos egészségügyi problémákat okozó anyag

Közel 200 ország állapodott meg abban, hogy tárgyalásokat kezd egy nemzetközi megállapodásról, amelynek célja a „műanyagválság" elleni fellépés.

Minden évben egy környezeti probléma a Föld napja esemény témáját, amely idén a „Bolygó a műanyagok” címet kapja, rávilágítva a műanyagszennyezés emberre és a természetre kifejtett káros hatásaira. Erről korábban az Economx Business Talks konferenciáján Litkai Gergely humorista és Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének alelnöke is megszólalt - írta a lap.

Az Economx Business Talks 2024 színpadán Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének alelnöke, és Litkai Gergely humorista is felhívta a figyelmet többek között a mikroműanyagok veszélyére, és a greenwashing (zöldmosás) jelenségre a cégek körében. 

A hatodik kihalási hullámban vagyunk, amelyre legutóbb 64 millió évvel ezelőtt volt példa, amikor a dinoszauruszok kihaltak – hívták fel a figyelmet a klímaváltozásról szóló kerekasztal-beszélgetésen, ahol kiemelték a ruhaipar szerepét a környezetszennyezésben, és a fajok pusztulásában. A műszálas ruhákból ugyanis rendkívül nagy mennyiségű mikroműanyag jut a vizeinkbe, a természetbe. Akár egy mosással ruhakilónként 2-4 millió mikrorészecskét küldünk a szennyvízcsatornába. 

Ma már az emberi méhlepényben is megtalálható a mikroműanyag, tehát az újszülöttek ezzel jönnek a világra, felelős továbbá a férfiak nemzőképességének lefeleződéséért,  az agyba kerülő anyag pedig például a Parkinson-kórért.

Ürge-Vorsatz Diána elmondta, hogy a mikroműanyag szabad szemmel nem látható, és nem bomlik le, csupán  5 milliméternél kisebb darabokká esik szét fizikai és kémiai behatások révén. Nyugtalanító adat, hogy az ezredfordulóra már háromszor több lett a mesterséges anyag a világon, mint a természetes. Sokan nem is gondolnák, de a népszerű műanyag teafilterek áztatása után több milliárdnyi mikroműanyag részecske jut az italunkba, amit aztán le is nyelünk. De már a levegőben is kimutathatóak a mikroműanyagok, amit persze belélegzünk. A széláramlatok napok alatt a Föld legtávolabbi részeire is elviszik a mikroműanyagokat: 25 tonnányi mikro- és nanoplasztik évente több ezer kilométert tesz meg az óceáni levegő, a tengeri pára és a köd révén.

Litkai Gergely humorista a mikroműanyagok veszélye mellett a greenwashing (zöldmosás) jelenségre figyelmeztetett. Úgy jellemezte, hogy egyes cégek többet költenek arra, hogy zöldnek látszódjanak, mint a valós zöld átálláshoz szükséges lépésekre. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink