• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mindenki küzd a kórházáért

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Az eredetileg elgondolt 4000 aktív kórházi ágyból most csak 2500-at sikerül felszámolni.

Az egészségügyi államtitkárság eredendően úgy számolt, hogy a nagytérségi átszervezéssel 17-20 kiskórházban szünteti meg az aktív ellátást, s azokat az ápolásra szorulókat kiszolgáló intézménnyé vagy szociális ellátóhellyé alakítja. Ezzel idén tízmilliárdot reméltek megtakarítani, amit már oda is ígértek az orvosoknak béremelésre, jövőre pedig azt a 30-40 milliárdot nyernék ki a rendszer átalakításával, ami évről évre hiányozni szokott a kórházak finanszírozásából. A kórházak sorsát rögzítő lista nulladik verziója most arra vár, hogy a nemzeti erőforrás miniszter és a miniszterelnök is jóváhagyja - írja a Népszabadság.

E szerint az aktív ellátás megszűnhet például Tapolcán, Kazincbarcikán, Mezőtúron, Nagyatádon, Körmenden, Komáromban, Csornán. A többi, korábban még becsukásra ítélt intézmény többségében egyelőre marad valamilyen aktív ellátás, ha másként nem, akkor a közelben lévő egyetem, megyei intézmény külső telephelyeként üzemelhetnek tovább. Többségüktől elsősorban a szülészeti, a gyermekgyógyászati, a fül-orr-gégészeti, szemészeti ellátást vették el.

Kormányzati forrás – mindennek ellenére – a lapnak azt mondta: az új kórházi szerkezetre vonatkozó javaslatot az államtitkárság próbálta szigorú és védhető szakmai szempontokra építeni, de szembesülniük kellett azzal, hogy bizonyos „zátonyok" itt-ott csorbíthatják az eredeti elgondolást. Azt is megjegyezte, hogy a nagy anyahajók fékútja is hatalmas. Így „ahol most nem sikerült az eredeti céloknak megfelelően eljárni, ugyan pici spéttel, némi időbeli eltolódással, de befejeződik, ami elkezdődött".

Zátonyból pedig volt bőven: hol a távolabbi intézmény megközelítési nehézségei, hol az előző kormányok uniós fejlesztései, megint másutt a befolyásos politikusok közbenjárása akasztotta meg a folyamatot. Zátonynak bizonyult a forráshiány is. Így például a fővárosban mostanra már csak olyan átalakításnak van reális esélye, amihez nem kell többletforrás. Így várhatóan mégsem nyitnak új országos intézetet a bezárt Lipót helyett. A Péterfy és a Szent István megszüntetéséről szóló korábbi hírekből is csak annyi maradt, hogy mindkét kórház néhány kisebb szakmáját – például szemészet, fül-orr-gégészet – átadhatja más intézménynek, de alapfeladataik megmaradnak.

Kórházak és tervek a teljes cikkben.

Legolvasottabb cikkeink