• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

"Mindenkinek joga van ahhoz, hogy legyen hol laknia”

Lapszemle 2023.05.13 Forrás: 444.hu

Az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) 10 évvel ezelőtt segítette első hajléktalan ügyfeleit felújított lakásba.

Az Utcából Lakásba! Egyesület története egy 2012-es esettel kezdődött, amikor a kőbányai önkormányzat le akarta bontani hajléktalan emberek kunyhóit a Terebesi erdőben. Segítségükre sietve Kovács Vera és Bende Anna szociális munkások - még A Város Mindenkié (AVM) csoport tagjaiként - az érintettek mellé állva tárgyalásokba kezdtek a kerület akkori vezetésével. Végül azt is elérték, hogy az erdőben élők bérlakásokhoz jussanak a következő években. A kerület első körben két romos lakást szavazott meg nekik, amiket az AVM civilekkel és önkéntesekkel közösen felújított és lakhatóvá tett. 2013-ban, amikor Kovács, Bende és társai már Utcáról Lakásba! néven hívták magukat, elértek az első beköltözés megvalósításáig - aminek idén ünnepli 10. évfordulóját az egyesület, írja a 444.hu

Az ULE azért, hogy minél több közterületen élő ember költözhessen önállóan szociális bérlakásba, jelenleg Budapesten tud dolgozni kis méretű ügyfélkörükkel. Programjaik mögött az a meggyőződés húzódik meg, hogy a lakhatási válsággal rendszerszinten kell foglalkozni. 

Lakásügynökségük megfizethető áron nyújt lakhatást rászoruló embereknek, jellemzően családoknak. Ebben elsősorban magántulajdonú lakásokat hasznosítanak szociális bérlakásként. Az ügynökségen keresztül a lakástulajdonosok a piaci ár alatti összegért adhatják ki üresen álló ingatlanjaikat, az egyesület cserébe gondoskodik a bérlő kiválasztásáról, a szerződéskötésről, és a lakások felújításáról és karbantartásáról.

Első akciójukból született Kunyhóból Lakásba! programjukban használaton kívüli, rossz állapotú önkormányzati lakásokat újítanak fel a leendő bérlők, civil szervezetek és magánadományozók bevonásával. Ezekbe aztán otthontalan, köztéren vagy kunyhókban élő családok költözhetnek, akik szociális alapú lakbért fizetnek. Így a projekt az önkormányzatoknak bevételt, a bérlőknek pedig fenntartható lakhatást biztosít.

Az Utcából Lakásba Egyesületet eredetileg négy szociális munkás alapította, akik korábban az állami ellátórendszerben dolgoztak, de kiábrándultak belőle. Az alapítók közül Kovács Vera és Bende Anna máig közösen vezetik az egyesületet.

Alapelvük az, hogy „a biztos lakhatás emberi jog, egyben a társadalmi részvétel és a személyes jóllét egyetlen lehetséges alapja is”.

További részletek a 444.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink