• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mindent elárul a fűben heverő fecskendő

Lapszemle Forrás: mno.hu

A heroint kiszorítják a katinonszármazékok, miközben újra feltűnt a piacon az amfetamin.

Ez derült ki egy fél éve indított modellprogram során, amelynek keretében a szerhasználók által hátrahagyott, valamint a tűcsereprogramban begyűjtött eszközöket elemzik. Az eddigi tapasztalatok két fontos változásra irányítják rá a figyelmet: egyrészt az olcsó és folyton változó vegyi képlettel piacra dobott dizájnerdrogok rendkívül gyors és széles körű elterjedésére, másrészt a gyártók és a forgalmazók minden igényt kiszolgáló politikájára. Így fordulhat elő, hogy már-már eltűnni látszó drogok is újra forgalomba kerültek – írja az mno.hu portálja.

Azért dobják el a szerhasználók a fecskendőket, mert úgy gondolkodnak: ha nem találják meg náluk, akkor nem lehet bajuk – ezzel magyarázza Dudás Péter, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa, hogy miért bukkannak rendszeresen droghulladékra Debrecen egyes területein. Hozzáteszi, mára annyiban változott a helyzet a korábbi állapotokhoz képest, hogy sokan legalább visszahelyezik a tűre a védőkupakot. Utóbbit könnyű kiszúrni az őszi levelek között, így veszünk észre kettőt is a bokrok tövében.

Dudás Péter teljesen zárt ruhában kutat a droghulladék után, még nyáron is csak zárt cipőben jön ki a terepre, nehogy egy injekciós tű megsértse a lábát.

Az avarban a fecskendők mellett eldobott öngyújtó, félbetört palack, félbevágott sörösdoboz árulkodik a szerhasználók rendszeres látogatásáról. Debrecen Kiserdőnek nevezett részén, a Fényes udvar panelházainak árnyékában, a vasúti töltés mellett kémleljük az avart. A terület droghasználatra ideális, mert nincs közvilágítás, így este – főleg a nyári időszakban – átláthatatlan, csak néhány hajléktalan tanyázik a csalitosban. Ha nem találok semmit, nekem az is siker – összegez a civil szervezet munkatársa a munka végeztével. Persze tíz esetből négyből, mint most is, ráakad droghulladékra.

Az Ökumenikus Segélyszervezet partnerszervezetekkel együttműködve idén januárban indított útjára egy két éven át tartó, az EU által finanszírozott modellprogramot. A cél többek között friss információk gyűjtése az új pszichoaktív anyagokat használók fogyasztási trendjeiről, valamint ezek továbbítása a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) által működtetett korai jelzőrendszernek.

A programban az eddigiekkel ellentétben a felhasználók oldaláról vizsgáljuk a pszichoaktív anyagokat. Korábban a szereket a kórházak és a rendőrség megrendelésére az Igazságügyi Orvostani Intézet toxikológiai laboratóriuma elemezte – nyilatkozta Figeczki Tamás, az Ökumenikus Segélyszervezet debreceni központvezetője.

A metódus azért nem mellékes, mert a rendőrségi lefoglalásokból és a civil szervezet által begyűjtött, szermaradványokat tartalmazó eszközökből kinyert adatok nem mindig fedik egymást. A bűnüldöző szervek elsősorban a forgalmazóktól lefoglalt anyagokat elemzik, ami a piac kisebb része, jószerivel a jéghegy csúcsa, míg a program a fogyasztóktól jut információhoz; az ismeretlen szelet segítségével próbálnak meg ezáltal minél nagyobb részt felderíteni. Előfordulhat, hogy mire először lefoglalnak egy bizonyos drogot, azt a típust már hónapok óta árulják az országban.