• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mindent teleraknak cukorral

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Ha teljesíteni akarjuk a világszervezet elvárásait, kétharmadával kell csökkenteni cukorbevitelünket.

Hat teáskanálnyi – ennyi a javasolt maximális cukorbevitel egy felnőtt embernek. Ennél lényegesebben többet eszünk mindennap, hiszen a kenyértől a főtt ételekig mindenben van cukor. Az életmód-tanácsadó szerint az otthoni étkezésben mindenképpen érdemes a répacukrot egyéb természetes édesítőre cserélni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői mintegy kilencezer tanulmány alapján leszállították a napi ajánlott cukormennyiséget tízről maximum öt százalékra. Ez azt jelenti, hogy felnőtteknek 25 gramm, vagyis 6 teáskanálnyi cukornál többet semmiképpen nem javallott naponta fogyasztani, gyerekeknek pedig még ennyi sem engedélyezett – írja a Délmagyarország Napilap híre nyomán a delmagyar.hu portálja.

A WHO által ajánlott mennyiség nagyon kevés: ha teljesíteni akarjuk a világszervezet elvárásait, kétharmadával kell csökkenteni cukorbevitelünket. Egy márkás, szénsavas narancslé fél literjével például 18 kockacukrot is legurítunk a torkunkon. Azzal azonban nyilván nem számolunk, hogy egy kis üveges, csecsemők számára gyártott gyümölcslében kétszer annyi cukor van, mint egy édességnek minősülő tejszeletben. Valószínűleg azt is kevesen gondolnák, hogy egy 250 grammos kukoricakonzerv 3 kockacukornyi cukrot tartalmaz, és nagyjából ugyanennyit raknak a zacskós paradicsomlevesbe is. Egy „fitt" müzliszelet 20 grammjába 2 és fél, egy 300 grammos joghurtitalba pedig akár 10 és fél kockacukrot is beleraknak a gyártók.

Az intézkedés célja, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt – emelte ki Holzinger Gábor belgyógyász-diabetológus szakvezető főorvos, elejét véve az olyan híreknek, miszerint a répacukor szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást vagy a test ásványianyag-tartalmának felborulását okozhatja. A túlsúly és ezen keresztül a cukorbetegség fenyegető járvány, ezért nem kívánatos a túlzott cukorbevitel – tette hozzá a szakember.

Fehér cukrot semmiképpen nem kellene használni az ételekhez, hiszen ez minden gomba és egysejtű tápláléka a szervezetben – nyilatkozta Szabóné Papp Emőke életmód-tanácsadó.