• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mindent tudni fog rólunk az orvos – jó ez nekünk?

Lapszemle Forrás: mno.hu

Van, akinek kétségei vannak a rendszer biztonságát illetően.

November 1-jétől már az ország bármely kórházában és szakrendelőjében lekérdezhetők lesznek a betegek egészségügyi adatai, korábbi leletei. Éppen ezért érdemes alaposan utánanézni, hogy pontosan kik mihez férhetnek majd hozzá alig néhány kattintással. A több hónapos próbaidőszak után novembertől az egész országban elindul az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt). Az informatikai hálózat összeköti majd a háziorvosi és szakrendelőket, a kórházakat és a gyógyszertárakat. Egyebek között ez teszi lehetővé az e-recept alkalmazását is. A rendszerben a megfelelő jogosultságú szakorvosok, háziorvosok és nővérek számára minden lelet és fölírt recept online megtekinthető – olvasható az mno.hu portálján.

Szerdán Vartus Gergely, az e-health-koordinációért felelős miniszteri biztos arról beszélt egy sajtótájékoztatón: hiba nélkül zajlott le az eeszt próbaidőszaka, amelybe nyolcvan intézményt vontak be, és 400 ezer egészségügyi adat „keletkezett". Jövő év november 1-jével pedig csatlakozniuk kell a rendszerhez a magánszolgáltatóknak és az Országos Mentőszolgálatnak is.

Mégis az indulás kapcsán bőven lehetnek buktatók. Komáromi Zoltán, az Együtt szakpolitikusa, háziorvos arról beszélt: sok a tisztázatlan kérdés, nem tudni például, hogy a több ezer fog- és háziorvos hogyan kérhet majd segítséget, ha valami nem működik. A háziorvosok ugyanis vállalkozók, ezért a praxisok nem úgy részei az állami egészségügyi rendszernek, mint például a szakrendelők. Sok kollégájánál pedig még mindig rendkívül elavult számítógépek működnek.

Kétségei vannak a szakembernek afelől is, mennyire lesz biztonságos a rendszer. Pontosabban, ha az ígéretek szerint kívülről nem törhetik is föl a programot, elképzelhető, hogy a különleges adatnak minősülő információkhoz olyan orvosok is hozzáférhetnek majd, akik nem illetékesek. Komáromi Zoltán kitért arra is, nem tud olyan felmérésről sem, amely azt vizsgálta volna, hogy a gyógyszertárakban, fogorvosoknál, háziorvosoknál milyen számítógépek, operációs rendszer és internet-előfizetés van. Pedig ezek kulcskérdések. Ha egy betegnél a rossz informatikai háttér miatt perceket kell várni arra, hogy működjön a rendszer, akkor az már meg is bukott.