• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mindenünket elveszíthetjük a kormány új kártyájával

Lapszemle Forrás: nol.hu

Semmi baj nem lenne az e-kártyával, ha nem az Orbán-kormány akarná bevezetni.

Új okmány bevezetéséről döntött a kormány, be is nyújtotta az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot. Az e-kártya összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a tb-kártyát és (az EU-n belül) az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére, és diákigazolványként is funkcionálhat. Ennyit mondott a múlt héten Lázár János - idézi a nol.hu. Ami új és a kártya megítélése szempontjából döntő, hogy az ujjnyomatot is tartalmazó plasztiklap segítségével a különböző nyilvántartásokban (adóhivatal, társadalombiztosítás, közlekedésrendészet, lakcímnyilvántartás) szereplő adatokat össze is lehet kapcsolni.

A kormány az e-személyi bevezetésével – amelynek biztonsági hátterét a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat teremti meg, de bevonhatnak piaci szereplőket is – túl sok lehetőséget ad a Belügyminisztérium kezébe, és hatalmas előnyökhöz juttatja az államot – így fogalmazott a TASZ szakmai igazgatója, Szabó Máté Dániel, aki szerint lehetőség lesz arra, hogy egy speciálisan képzett „összerendezési kóddal" egy adott személyről az összes adatot együtt láthassák. Ezt profilírozásnak nevezik. A TASZ semmilyen jelzést nem kapott Lázár bejelentése előtt, de nem tudunk arról sem, hogy az adatvédelmi biztossal egyeztettek volna.

Ehhez képest Péterfalvi Attila eléggé megengedő nyilatkozatot adott a HVG-nek. – Alkotmányosan kivitelezhető, nem látok alapvető problémát, de hiányoznak még garanciális szabályok a javaslatból. Hozzátette: ahhoz azért ragaszkodna, hogy az ujjnyomat képe csak az e-kártyán látszódjék, azokból ne építsenek központi adatbázist.

Volt olyan szakértő, aki úgy foglalt állást, semmi baj nem lenne az e-kártyával, ha nem az Orbán-kormány akarná bevezetni.

A félelmet erősíti az a friss hír, hogy akár negyven ügyet is lehet majd intézni az e-kártyával. Erről a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) elnöke beszélt az M1 műsorában. Ignácz István korábban Pest megyei rendőrfőkapitány volt, előtte pedig az ORFK bűnügyi főigazgatója. Otthon lehet a profilírozásban, amitől az adatvédelmi szakemberek a legjobban tartanak.

A megalapozott véleményformáláshoz nem elég pusztán a kártya funkcióit és főbb működési elveit ismerni, hanem mindennek a technikai oldalát is látni kell, vagyis azt, hogy milyen eszközök és módszerek biztosítják azt, hogy az e-kártya birtokosai ne váljanak kiszolgáltatottá sem az állam, sem a magánszféra szereplői számára – mondta a lapnak Vissy Beatrix, az ELTE alkotmányjogi tanszékének oktatója. Ez az, amit most még nem látunk.