• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

"Minek fizetem a tb-t?!" – a betegjogi képviselő így látja

Lapszemle 2023.10.06 Forrás: hazipatika.com

Amikor egy beteg panaszkodik a betegjogokat képviselőnek, hogy megsértették egy rendelésen, néha elragadják az indulatai.

Minden témába vágó online fórumon gyakoriak a betegpanaszok. Elvétve akad egy-egy vélemény, amely szerint az egészségügyben dolgozó orvosokat, ápolókat köszönet és hála illeti. Noha a betegjogi képviselő neve, elérhetősége minden rendelő falán megtalálható, nagy a bizonytalanság, hova forduljunk, ha nem bántak velünk megfelelően, írja a házipatika.com.

- A ma emberére jellemző a hatalmas információéhség, ami miatt rengeteg – nem feltétlenül a betegjogok miatt érkező – megkeresésük van – mondta el Dr. Lengyel Ingrid betegjogi képviselő a nemrég megrendezett Betegbiztonság Világnap és IME Infekciókontroll és Betegbiztonság Konferencia keretében (az eseményt a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezte).

A „Csak azt mondja meg, legyen kedves…” kezdetű mondatok gyakoriak, és azt mutatják, hogy a betegek sok esetben tájékozatlanok, esetleg nem is tudják, hol keressék az információkat.

Amikor egy beteg panaszkodik, hogy megsértették egy rendelésen, néha elragadják az indulatai. Megesik, hogy úgy kezdi a mondatát: „nekem jár”, „magának az a dolga”, „nehogy már megmondja nekem”,”minek fizetem a tb-t?”. Csak, hogy az enyhébbeket soroljuk. Bár a betegjogi képviselők igyekeznek segíteni őket, információkkal és támogató mondatokkal látják el a hozzájuk fordulókat, nem feltétlenül ez lenne a feladatuk. – Vajon jól, pontosan és hitelesen mondjuk-e el a tüneteinket az orvosnak? Nem lehet, hogy elhallgatjuk a tegnapi ájulást a konyha padlóján? „Végül is nem történt semmi, szerencsére nem tört el a kezem, mikor ráestem – na jó, kicsit fáj – nem látta senki, jól vagyok.” Az orvos az alapján diagnosztizál, amit a beteg elmond, kiegészítve a manuális vizsgálatokkal és egyéb diagnosztikai eszközök segítségével nyert adatokkal. Ha a beteg nem sorol fel mindent, vagy „szépít”, netán torzít, amikor elmeséli, miért is van a rendelésen, bizony megeshet, hogy nem feltétlenül derül ki, mi is a baja. Mindennek ellenére azt gondolja, hogy most kap egy gyógyszert, kiváltja, beszedi és meggyógyul. Bárcsak ilyen egyszerű lenne…

További részletek a házipatika.com oldalán. 

Legolvasottabb cikkeink