• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Miniszterelnök a ringben - a kormányfő az egészségügyről

Lapszemle 2018.06.27 Forrás: gondola.hu
Miniszterelnök a ringben - a kormányfő az egészségügyről

Orbán: "Én azokba a kórházakba és azokhoz az orvosokhoz járok, ahova az összes többi magyar ember jár, ezért pontosan tudom, mi ott a helyzet".

Az elnök csenget, újra csenget, hosszasan csenget, a miniszterelnök lép a szorítóba. Időről időre személyesen kell választ adnia a dárdaként ”mellének” címzett azonnali kérdésekre. Garantált a telt ház.  Párbajhoz hasonlatos: csupa szín, csupa legenda! Szabad keserűen igazat mondani, valóságot leleplezni, és szabad hazudni, sértegetni, vádaskodni. Odakint a sarki kocsmában a töredékéért is képen teremtenek, a Tisztelt Házban azonban a  mentelmi jog megment. A gondola.hu azonban ennek hiányában ezúttal a hét mérkőzéséről csak a ”szolid” közbeszólásokat, derültséget és a tapsokat jelzik.

Mennyire hiteles a kormány politikája?

GYÖNGYÖSI MÁRTON, (Jobbik): - Miniszterelnök Úr! Bejárta a sajtót, hogy nemrégiben ön bent járt egy budapesti egészségügyi intézmény szakrendelésén, de ahelyett, hogy kivárta volna a sorát, beelőzte a sort, sőt kiküldték azt, aki az ön orvosánál bent volt ön előtt. Pedig ha kivárta volna a sorát, akkor bőven lett volna ideje elmélkedni a magyar egészségügy katasztrofális helyzetén és ennek a kiváltó okairól.

- Aki járt már magyar egészségügyi intézményben, pontosan tudja, ismeri és jól látja magát a problémát, de álljon itt néhány hivatalos adat a KSH-tól. 2010 és 2016 között több mint 26 százalékkal nőtt a betöltetlen orvosi állások száma a járóbeteg-szakellátás területén. Ennek az oka egyértelműen a területről elvándorolt orvosok és egészségügyi dolgozók. 2016-ban ennek dacára közel 400 ezer beavatkozás történt ezen a területen. A szakma szerint a járóbeteg-ellátást, a háziorvosi szolgáltatást kell fejleszteni ahhoz, hogy a kórházi ellátás tehermentesíthető legyen. Teljes mértékben abszurd az, hogy 2016-ban 10 ezer lakosra alig 70 kórházi ágy jutott!

- Miniszterelnök Úr! A Századvég, az önök házi kutatóintézete egy tanulmányban azt mondja, hogy a járóbeteg-ellátás, alapellátás rendszerszintű fejlesztése nem ment végbe. Az egészségfejlesztés területén szigetszerű kezdeményezések történtek ugyan, de országosan kiterjeszthető, hosszabb távon is fenntartható modellek nem születtek. Mindezek miatt többórás várakozás vár a betegekre, kivéve természetesen miniszterelnök urat, aki soron kívül jut ellátáshoz! Kérdezem:

- Mikor kezdenek el a sok álprobléma után az egészségügy helyzetével is foglalkozni?

ORBÁN VIKTOR,  (miniszterelnök): - Köszönöm képviselőtársam érdeklődését a személyes állapotom iránt. A kis történetből, amit fölidézett és amit persze hazug módon mondott el, mindjárt ki is igazítom, két dolog következik. Az első: csak akkor veszek igénybe VIP-ellátást, ha föltétlenül szükséges. Én azokba a kórházakba és azokhoz az orvosokhoz járok, ahova az összes többi magyar ember jár, ezért pontosan tudom, mi ott a helyzet.

- Csak a tisztánlátás és a tisztesség kedvéért! Amiről ön nem mond igazat, az az, hogy a történethez hozzátartozik: a várakozókat megkérdeztem, hogy előreengednek-e?! És miután előreengedtek, így előrementem… (Zaj az ellenzéki padsorokban.)

- Ami az ügy egészségpolitikai vonatkozását illeti, azt tudom mondani önnek: 550 milliárd forinttal költünk többet most egészségügyre, mint a 2010-es kormányváltáskor. Ami pedig a betöltetlen orvosi helyek számát illeti: azt tudom mondani önnek, miután a kérdése úgy hangzott, hogy mennyire hiteles a kormány politikája: emlékeztetem önt arra, hogy az orvosok külföldi munkavállalását a Jobbik egyik képviselője szervezte pénzért és aktívan! (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Így van!) ...Ennyit a Jobbik hitelességéről. Köszönöm a figyelmüket! (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

GYÖNGYÖSI MÁRTON: - Miniszterelnök Úr! Én tudom, hogy az egészségügy helyzete egy súlyos örökség, de önök történelmi lehetőséget kaptak, amikor kétszer egymás után kétharmaddal kormányozták ezt az országot. Ehhez képest semmit nem tettek! A válaszából kiderül:  a következő négy évre sincs túl sok ötletük.

- Miniszterelnök Úr! Nemcsak a nadrág, a kabát is kicsit nagy önnek, amikor ezzel a területtel foglalkozik!  Jó lenne, ha nemcsak kreált ügyekkel foglalkoznának, hanem elkezdenének foglalkozni azokkal az ügyekkel és dolgokkal, amelyek a magyar választópolgárokat tömegesen érintik. Ilyen az egészségügy helyzete. Ez első helyen áll azon témák között, ami a magyar választópolgárok számára húsbavágó és kardinális kérdés. A magyar honfitársaink többségét leginkább az egészségügy helyzete aggasztja, és az ezzel összefüggő elvándorlás problémája. Kérem, erre is fordítsanak figyelmet a következő években! (Taps a Jobbik padsoraiból.)

ORBÁN VIKTOR: - Készséggel egyetértek és elfogadom azt az állítást, hogy az egészségügy tekintetében a kabát nekem kicsit nagy. Ezért nem is vállalkozom egészségügyi miniszteri feladatokra, ezért az ország egyik legjobb professzorát kértük fel, hogy foglalkozzon ezzel a kérdéssel. Úgyhogy nyugodtan keresse őt a következő időszakban bátran a  kérdéseivel. Szakszerű válaszokat fog kapni! (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink