• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minőségre mennek az ellenőrök

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Hipermarketekben, nagykereskedésekben és piacokon is folyamatosan vizsgálnak.

Rajkánál, Vámosszabadinál és Hegyeshalomban is fogtak az elmúlt időszakban jelöletlen külföldi paradicsomot, gombát, görögdinnyét, krumplit és vöröshagymát. Lefoglalták, megsemmisítették, most bíróságra járnak. Az áruházak polcain még nem találtak egészségre káros zöldséget, gyümölcsöt. Kínai fokhagyma, spanyol paradicsom, dél-amerikai banán: az áruházak polcain egész évben kaphatók. Hány nap alatt kerülnek ide, hol érik meg, mivel tartósítják őket? – teszi fel a kérdést a kisalfold.hu portálja.

A szakemberek folyamatosan kutatásokat végeznek, hogy a zöldségek, gyümölcsök színein, illatán, lédússágán és puhaságán javítsanak. A spanyol paradicsom kemény, ropogós és tele van keményítővel. A tisztítás és osztályozás után hőmérsékletét 10 fok alá csökkentik, hűtőkamionba kerül, majd irány – például – Magyarország. A szedés és az áruházba való megérkezés között 5–8 nap telik el: a paradicsom még zölden indul útnak, s csupán a színe változik. A hazai paradicsom tele van vitaminokkal, tápanyagokkal, antioxidánsokkal, amelyekből sokkal kevesebb van az üvegházas, sárgás színű külföldi termésben.

A külföldi áruk esetében sem találtunk még olyan terméket, zöldséget, gyümölcsöt, amelyik a megengedettnél több vegyszert vagy valamilyen egészségre káros anyagot tartalmazott volna. Nemrégiben két bejelentés is érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) zöldszámára: egy esetben karalábé, egyszer pedig kalifornai paprika kapcsán. Azonnal a helyszínre vonultunk, de mindent rendben találtunk – közölte Pongrácz Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.

Az elmúlt években mélységi ellenőrzéseken többtonnányi jelöletlen árut foglaltunk le és semmisítettünk meg. Az esetek egy részében azóta is bíróságra járunk, a tulajdonosok ugyanis perre mentek. Az ellenőrzések során előfordul a kamionsofőrök harcias fellépése, ilyenkor kénytelenek vagyunk keményebb intézkedéseket is kilátásba helyezni – emelte ki Pongrácz Attila.

Tavaly májusban egy kamionban nyolc tonna jelöletlen étkezési gombát találtak Rajkánál. Még ugyanebben a hónapban Vámosszabadinál harminc raklap, összesen 20 tonna paradicsomot rakodtak ki a kamionból: ebből öt és fél raklap, 3,7 tonna volt jelöletlen. Vámosszabadinál júliusban 16 tonna jelöletlen görögdinnyét fedeztek fel egy Szlovákiából érkező kamionban: az árut Győr-Sashegyen megsemmisítették – sorolja a portál.