• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mintegy 70 ezer kisgyereknek jut oltás az első körben

Lapszemle 2021.12.09 Forrás: nepszava.hu
Mintegy 70 ezer kisgyereknek jut oltás az első körben

A koronavírus-elleni oltást az indokolja, hogy a gyerekeknek emberi joguk: ha van lehetőség a megelőzésre, akkor ne kelljen megbetegedniük.

– A gyerekek általában jól viselik az oltásokat, de a Pfizer szóban forgó vakcinája minden életkorban a legjobban tolerálhatók közé tartozik – mondta Mészner Zsófia védőoltási tanácsadó. – A koronavírus-elleni oltásukat az indokolja, hogy a gyerekeknek emberi joguk: ha van lehetőség a megelőzésre, akkor ne kelljen megbetegedniük. Hozzátette: bár nem ők azok, akik a covidban a leggyakrabban és a legsúlyosabban megbetegszenek, de azért a gyerekeknél is lehet súlyos következménye a fertőzésnek. Kialakulhat akár egy sokszervi gyulladás, ami intenzív ellátást igényel, vagy a posztcovid tünetegyüttes is érintheti őket súlyos formában. A védőoltás-specialista szakember szerint ez a védőoltás különösen ajánlott a fokozott kockázatokkal élőknek, a túlsúlyosaknak, illetve az anyagcserebetegségekkel küszködőknek, ezek között is kiemelten a cukorbetegeknek.

Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha valakit úgy oltanak be, hogy nem tudja, volt-e, vagy éppen zajlik-e nála egy tünetmentes covid-fertőzés, a szakember azt válaszolta: élő kórokozót ez az oltóanyag nem tartalmaz, ennél fogva különösebb bajt nem lehet okozni vele. Mészner Zsófia elmondta: alapvetően két oltási lehetőség lesz. Az egyik a házi gyermekorvosoknál, háziorvosoknál, ők ismerik a pácienseiket, rizikóikat is. Náluk az okozhat majd nehézséget, hogy össze tudnak-e gyűjteni kellő számú pácienst egy alkalomra, egy vakcina-csomag ugyanis 10 adagot tartalmaz, amit felbontás után be kell adni. A másik lehetőség egy-egy olyan oltásra kijelölt hely, mint például a Heim Pál Kórház, vagy más gyermekintézmények, ahol egyébként is gyakorlottak gyermek páciensek ellátásában.

A szakember elmondta: minden gyerek azt az oltóanyagot kaphatja, ami az aktuális életkorának megfelelően jár neki, azaz aki még nem 12 éves, az a harmad adagot kapja, és ha a két oltás között időközben elmúlik 12 éves, akkor megkaphatja a nagyobb adagot.