• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mire a mentős a hordággyal felért, megszületett a kis Sára

Lapszemle 2022.02.08 Forrás: duol.hu
Mire a mentős a hordággyal felért, megszületett a kis Sára

Az otthon szülés nem túl gyakori Fejér megyében, az újraélesztések már nagyobb számban fordulnak elő.

Szüszné Jenei Krisztina és férje, Szüsz Tamás 3 éve házasok, Dunaújvárosban élnek, és itt nevelik első lányukat, Tamarát, aki születésekor meglepően gyorsan világra jött. Akkor a szülészorvos megmondta nekik, hogy a következő még gyorsabban jön majd. Valóban így történt, de ilyen gyors és kalandos szülésre senki sem számított - írta a duol.hu.

- A szülés napján reggel már voltak fájásaim, de még nem indultunk el. Mikor a fájások sűrűsödtek és erősödtek, a férjem látva a helyzetet kijelentette, hogy nem megyünk Fehérvárra, hanem a dunaújvárosi kórházba indulunk azonnal. Felhívta a barátnőmet, aki eljött Tamaráért, de mire visszaért az emeletre elfolyt a magzatvíz. Öltöztünk, készültünk be a kórházba, de az ajtónál nem jutottunk tovább, mert átváltott tolófájásba - mesélte a lapnak az anyuka.

Ekkor megijedtem, de a férjem nyugtatott, és egyből hívta a 112-t, így a mentők nagyon hamar, pár perc múlva ki is értek a helyszínre. Amikor megláttam őket, elmúlt minden félelmem, és átvette helyét a nyugodtság és harmónia, tudtam, hogy most már jó kezekben vagyok. Elsőre úgy tűnt, hogy még be tudnak vinni a kórházba, ezért az egyikük lement a hordágyért, közben a másik két mentős meleg vizes lavórt és törölközőt készített elő. Mire felért a hordággyal – ami pár perc volt csak – meg is szültem - folytatta az anyuka, aki a lap útján is megköszönte a mentőknek a munkájukat.

Reszegi Imre, az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántúli régiójába tartozó Fejér megyei mentőszervezetének vezető mentőtisztje  a lapnak elmondta, a mentőknél a sok-sok tragédia mellett vannak örömteli események is. A lakáson szülés, az újraélesztések olyan események, amelyek erőt adnak a folytatáshoz. Ezek az élmények motivációt adnak ahhoz, hogy a kollégák beálljanak reggel a 24 órás szolgálatba. Mindig örülünk annak, ha valaki megköszöni a munkánkat, de a kollégák csak végezték a feladatukat, ez a mindennapi tevékenységünk része. Azért jó érzés volt látni a kollégák arcát, amikor megpillantották azt a gyermeket, akit ők segítettek világra. Az otthon szülés nem túl gyakori Fejér megyében, az újraélesztések már nagyobb számban fordulnak elő. Ebben nagy segítséget jelent a telefonos újraélesztő rendszerünk, ami a bejelentőt bevonja az újraélesztésbe addig, amíg a mentők ki nem érkeznek a helyszínre. Pár napja Székesfehérváron az Intersparban sikerült valakit újraéleszteni ilyen módon. 

Legolvasottabb cikkeink