• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Mire jó az uniós egészségügyi kártya, és mire nem

Lapszemle 2022.08.10 Forrás: tudas.hu
Mire jó az uniós egészségügyi kártya, és mire nem

A kártya csak az egészségügyi ellátással közvetlenül összefüggő költségeket fedezi, például a betegszállításét nem.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az egyik leghasznosabb dolog, amit elcsomagolhatunk egy európai utazás során, ám azt kevesen veszik figyelembe, hogy ez nem helyettesíti az utasbiztosítást! Sok a tévhit a „kék kártya” körül - írja a tudas.hu.

Európai Egészségbiztosítási Kártya (eek) kiváltásával az Európai Unió tagállamaiban, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc területén bizonyos – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat ingyenesen vehetünk igénybe. A kártya kiváltásának feltétele, hogy Magyarországon vagy az Európai Gazdasági Térség más tagállamában állandó lakóhellyel rendelkezzünk, illetve érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkezzünk Magyarországon. A kártyát az Egészségbiztosítási Pénztár ügyfélszolgálatain lehet igényelni személyesen vagy írásban, illetve akár elektronikusan is az ügyfélkapu rendszeren keresztül. Ezt évente félmillióan meg is teszik. De!

Fontos, hogy a külföldi utak esetében teljes védelmet az európai egészségbiztosítási kártya csak utasbiztosítással kiegészítve nyújt.

Az eek, azaz a „kék kártya” az egészségügyi ellátással közvetlenül összefüggő költségeket fedezi, így nem lehet vele megfizetni olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a betegszállítás költségei, az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos ráfordítások, a poggyászkár. A külföldön kiemelt jelentőséggel bíró 24 órás telefonos asszisztenciát sem nyújtja a bajba került utasnak.

Ha a rászoruló utast magán egészségügyi intézményben látják el, a kártya az ellátásnak csak egy részét fedezi. Emellett számos országban az állami szolgáltatók esetében is önrészt kell fizetni az ellátásért, egyes uniós államokban pedig visszatérítéses rendszer működik, vagyis az ellátás és a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie. Ezeket a problémákat egy megfelelő utasbiztosítás segíthet áthidalni.

...

Mindezek után „döbbenetes” kutatási adatokat tett közzé, egy pénzügyi szolgáltatásokat összehasonlító lap, a Gocompare. E szerint a britek 50 százaléka gondolja úgy, hogy ez a kártya ingyenes orvosi kezelésre jogosít, 7 százalék véli úgy, hogy ezzel a kártyával hazahozzák őt külföldről. Öt százalék pedig azt hiszi, hogy ezt a kártyát a világ bármely pontján használhatja majd.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink