• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mire jók az életkilátási tesztek?

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A telomerek hosszából a sejt korára és várható élettartamára is lehet következtetni.

Általánosságban kijelenthető, hogy nem az életkor növekedése járul hozzá számottevően a világ túlnépesedéséhez, hanem inkább a szegény, fejlődő országok problémái, amelyeken globális összefogással kellene segíteni - hangsúlyozta a Magyar Primer Prevenciós Egyesület tanácskozásán Elizabeth Blackburn, az öregedés folyamatait kutató ausztrál Nobel-díjas kutató. Az egészségben korosodás tudománya néven rendezett fórum hosszú évek óta San Franciscóban dolgozó díszvendége két kollégájával, Carol W. Greiderrel és Jack W. Szostakkal az öregedéssel kapcsolatban lévő, kromoszómákat védő DNS-szálak, a telomerek és a telomeráz enzim felfedezéséért részesült 2009-ben orvosi Nobel-díjban.

A nem beavatottak számára úgy magyarázza el ezt a Nobel-díjat érő felfedezést, hogy amiképp a cipőfűző végén levő kis zárórész biztosítja, hogy a fűző ne bomoljon fel, úgy védik a telomerek, ezek a DNS-szál végén ülő ismétlődő rövid szakaszok osztódó sejtjeinkben a DNS épségét. Ép DNS nélkül pedig egészséges sejtekről, egészséges szervezetről nem beszélhetünk.

A kutatási eredmények azt bizonyították, hogy a telomerek hosszából a sejt korára és várható élettartamára is lehet következtetni, azaz találtak egy olyan faktort, ami szoros kapcsolatban van az öregedéssel. Az öregedés, főként annak milyensége pedig igen nagy probléma. Mert igaz ugyan, hogy a világ egyik jelentős gondja a túlnépesedés, az európai, köztük a magyar népszámlálási adatok azonban a népesség fogyásáról, ezzel párhuzamosan a társadalom fokozott elöregedéséről szólnak, miközben a várható átlagos élettartam meghosszabbodik.
Vajon ez a két gond, az elöregedés és a jelenleg ezzel járó, a krónikus betegségek kezelése miatt a társadalomra hatalmas terheket rovó egészségügyi ellátás a fejlett országokban, és a túlnépesedés, alultápláltság miatti idő előtti halálozás a harmadik világban csak egy újabb ok az amúgy is meglevő feszültségek növelésére? Elizabeth Blackburn, aki az öregedés biológiai folyamatait sejt-, sőt molekulaszinten kutatják és részben már fel is tárták, nem így gondolja. Természetesen a tudomány felől közelíti a kérdést, hiszen megoldást is ez nyújthat.